Razgovor o Wikipedia:Administratori/Pravila za izbor administratora/Prijedlog

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Archive
Arhivirane stranice za razgovor
 1. Arhiva 1Novo glasovanje[uredi izvor]

Za[uredi izvor]

 1. Za  jer nam definitivno trebaju neka pravila po pitanju ovog i svih drugih glasovanja kako bi se sredio budimo realni trenutačni nered. Ovaj predlog je na kraju krajeva kopija starog arhiviranog predloga s jedinim promenama po pitanju meritokratije--Rjecina2 01:20, 29 rujan-септембар 2011 (CEST)

Protiv[uredi izvor]

 1. Protiv  Kao što sam spomenula na Pijaci, za prijedlog nije sprovedena nikakva rasprava. Protiv sam uvođenja novih "pravila" iz nekoliko razloga: jedan od njih je da bi, po mom skromnom mišljenju, administratorske alate trebalo dati svakoj dobronamjernoj osobi (naravno, ako to želi, ništa "nasilu"), a oduzimati ih samo radi vandalizma, a ne radi razlika u mišljenju, uređivačkim stilovima, broju doprinosa i sl. Osnivač Wikipedije, Jimbo Wales, je uvijek bio protiv toga da admini postanu kasta, što su na wikipediji nedvojbeno na pragu da postanu. Osim toga smatram da sh.wiki ne treba dugi ustavni tip pravila, velikim dijelom i zbog toga što je ipak riječ o maloj zajednici u usporedbi s npr. en.wiki. Pravila u vezi kojih nije sprovedena rasprava svakako mogu i hoće uništiti wiki. Tako glasi moj stav.--Vatrena ptica 00:07, 29 rujan-септембар 2011 (CEST)
  Izvinjavam se Vatrena Ptica, ali ako ćemo gledati pravila južnoslovenskih wiki administratori su jednaki drugim korisnicima kod uređivanja tekstova, ali ne i kod svojih dužnosti zbog čega se traže da budu iskusniji. Kratki citati s južnoslovenskih wiki o tome tko može biti administrator glase:
  • bosanska wiki:"Trenutni Wikipedijin princip je da dozvoljava davanje ovog statusa svakome ko je više od godinu dana aktivno doprinosio razvoju Wikipedije..." i "Pošto su administratori po pravilu iskusni članovi zajednice"
  • hrvatska wiki:"Od administratora se očekuje da bude iskusniji pripadnik zajednice..."
  • srpska wiki:"Пошто би администратори требало да буду искусни чланови заједницe..."
  • srpskohrvatska wiki:"Od administratora, koji su u pravilu iskusniji članovi Vikizajednice..."
  • U slučaju ako se ne donese novo pravilo o izboru administratora na snazi ostaje ovo staro iznad citirano koje je podložno ličnim interpretacijama korisnika sh wiki--Rjecina2 01:20, 29 rujan-септембар 2011 (CEST)
 2. Protiv  --Antidiskriminator 12:01, 29 rujan-септембар 2011 (CEST)
 3. Protiv  --Duma 20:22, 5 oktobar-листопад 2011 (CEST)
 4. Protiv  – Protiv Rjecinina2 prijedloga. Engleski W(j)ečnik ima više od 1039 aktivnih korisnika, pa imaju pravilo o biračkom pravu za svakog tko ima najmanje 50 izm(j)ena u sadržajnim imenskim prostorima. -- Krotkopis (talk) 14:24, 4. новембра-studenoga 2011. (CET)

Komentari[uredi izvor]

Komentar Antidiskriminatora[uredi izvor]

Protivim se predloženom tekstom pravila iz niže navedenih razloga:

 1. Čitav niz odredbi daje postojećim administratorima takva prava kojima mogu da izvrše "kidnapovanje" vikipedije. Takvo kidnapovanje (kakvo je već sprovedeno na nizu manjih vikipedija) bi bilo izvršeno:
  1. Potpunim onemogućavanjem da se izaberu novi kandidati za administratore ukoliko oni nemaju podršku postojećih administratora. Odredbama: "Glasanjem administratora, kandidatura je prihvaćena", "dobiti minimalno 5 glasova od kojih 2 glasa administratora" i "Zajednica administratora i birokrata Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku ima pravo dogovorom odbiti kandidaturu nekog korisnika sa ili bez navođenja razloga" se potpuno onemogućava zajednica da dodeli ovlašćenje administratora nekom kandidatu ukoliko to (malobrojni) administratori ovog projekta ne podrže svojim glasovima. Predložena odredba kojom se novi kandidati moraju tražiti samo u prvih 10 korisnika po broju izmena je ne samo apsurdna već još jedna od odredbi usmerenih u cilju praktičnog onemogućavanja da se bilo kojem novom korisniku dodele administratorska ovlašćenja.
  2. Potpunim onemogućavanjem da se postojećim administratorima oduzmu ovlašćenja time što se uvodi postupak u kojem da bi se oduzela ovlašćenja nekom postojećem administratoru mora da se prođe sledeća procedura:
   1. da se dokaže da je administrator očigledno zloupotrebio ovlašćenja
   2. da neki drugi administrator "ima pravo na meti zatražiti hitno skidanje prava sa linkom na ovo pravilo." Ima pravo a ne i obavezu....
   3. da onaj korisnik koji je predložio oduzimanje ovlašćenja mora da u roku od 30 dana pruži dokaze da je administrator zloupotrebio ovlašćenja...
   4. da ako korisnik koji je predložio oduzimanje ovlašćenja pruži dokaze o zloupotrebi ovlašćenja (što verovatno može samo administrator da proceni) onda zajednica koncenzusom "mora odlučiti o povratku ili stalnom skidanju prava." Ovde je ostalo potpuno nedorečeno šta će se desiti ako po isteku jednomesečnog privremenog oduzimanja ovlašćenja ne postoji konsenzus ni da se vrate a ni da se oduzmu ovlašćenja.
 2. Predlog je nejasan. Koliko sam video predloženim pravilima nije precizirano ko vrši nominaciju kandidata za administratora. Mislim da to treba jasno istaći, imajući u vidu odredbe Wikipedia:Pravila i smernice koje zahtevaju da pravila "treba da budu jasna, direktna i nedvosmislena".
 3. iz manje bitnih proceduralnih razloga (procedura predlaganja ovog pravila nije zasnovana na konsenzusu, u neskladu je sa Wikipedia:Pravila i smernice, ....

Zaključak: Smatram da postoje brojna pravila i smernice na sh.wiki koja su potrebnija za sh.wiki i čije je usvajanje bitnije i hitnije od usvajanja ovog pravila. Predloženim pravilom se vrši "cementiranje" pozicije postojećih administratora time što se znatno otežava zainteresovanim novim korisnicima da dobiju admin. ovlašćenja i praktično onemogućava oduzimanje ovlašćenja postojećim administratorima previše komplikovanom procedurom koju je praktično nemoguće sprovesti. --Antidiskriminator 12:01, 29 rujan-септембар 2011 (CEST)

Komentar Biblbroksa[uredi izvor]

Kaže : Napomena: Zajednica administratora i birokrata Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku ima pravo dogovorom odbiti kandidaturu nekog korisnika sa ili bez navođenja razloga. Glasanjem administratora, kandidatura je prihvaćena ". Zar to nije već tako? Ili slično nekako? --Biblbroks 21:32, 29 rujan-септембар 2011 (CEST)

Komentar Rjecina2[uredi izvor]

Ako se ne nastavi rasprava nećemo nikada doći do rješenja problema.... Tehnički za većinu primjedbi antidiskriminatora nemam nikakve kritike ili išta sličnog. Skidanje ovlasti administratora to jest točka 2 antidiskriminatora komentara bi se trebala rješiti na drugom mestu, a ne u pravilima za izbor (rekao sam da je najveći dio predloga uzet od ranije).

Po pitanju tvojih primedbi na točku 1 volio bih čuti drugi predlog kako ćemo se rešiti mogućnosti da netko dođe danas na sh wiki, a sutra zatraži ovlasti administratora ?--Rjecina2 22:28, 13 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Pa takva osoba bi ipak trebalo da ima nekakvu podršku zajednice, a ta podrška bi onda mogla biti kvantifikovana. Tako da bi možda bilo dovoljno navesti na primer da osoba mora dobiti minimalno "toliko i toliko" (ili kao što je navedeno konkretno 5) glasova od prvih "toliko i toliko" korisnika po broju izmena. Naravno po broju izmena na sh wikipediji. --Biblbroks 23:59, 19 oktobar-листопад 2011 (CEST)
Za sad je dovoljna praksa (zadnji primjer) o potrebna dva administratorska glasa potpore kandidatu. Dok god se pravila ne budu pisala temeljem dobre prakse, do tada ništa. -- Krotkopis (talk) 14:24, 4. новембра-studenoga 2011. (CET)