Razgovor:Područje Vojnog zapovednika Srbije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Razgovor:Vojna uprava u Srbiji)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Primedbe[uredi kod]

Imam primedbe na zadnje izmene u uvodu članka:

  • Termin "Vojna uprava u Srbiji" je zamenjen terminom "Teritorija Vojne uprave u Srbiji", čime ne samo da je promenjena suština članka, već je i naziv netačan.
  • Što se tiče same teritorije, pravilan naziv na sh jeziku je "područje vojnog zapovednika Srbije" (videti: [1]).
  • Drugo pitanje je tema samog članka jer se on bavi nemačkim okupacionim režimom, a ne teritorijom koja je bila pod okupacijom. Pretpostavljam da je ovde za primer uzet članak sa en vikipedije, koji je delo jednog čoveka koji je poznati falsifikator. Proverom referenci koje su citirane u tekstu članka na en vikipediji se može jasno videti da su neke bitne teze u tom članku falsifikat i da ne odgovaraju navodima u citiranim referencama.
  • Pitanje naziva teritorije kojom je upravljala nemačka vojna uprava u Srbiji je složeno. O ovome postoje dve vrste dokumenata: u jednima se ona naziva "država Srbija", a u drugima "područje vojnog zapovednika Srbije".
  • U literaturi nigde nisam našao neko detaljno i eksplicitno objašnjenje u kom su tačno odnosu ova dva naziva, međutim, Srbija nije jedini ovakav primer. U slučaju tadašnje Francuske takođe imamo državu pod nazivom "Vichy France" (videti: [2]), a imamo i teritoriju pod nazivom "Gebiet des Militärbefehlshabers in Frankreich" (odnosno "područje vojnog zapovednika Francuske") - videti: [3].
  • Nemci su u suštini imali nameru da uspostave nov sistem država u Evropi (koji bi uključivao i Srbiju i Francusku kao države), dok su nemački vojni okupacioni režimi bili uspostavljeni privremeno zbog trenutnih ratnih potreba. U oba slučaja, i kod Srbije i kod Francuske, u nemačkim dokumentima je navedeno da vojna okupacija ima privremeni karakter. * Prema tome, te nemačke okupacione zone (ili "područja vojnih zapovednika") su bile samo privremeni nemački vojni distrikti uspostavljeni radi trenutne kontrole nad tim područjima, a ne radi težnje da se na taj način uspostavi nekakvo trajno stanje. U tom smislu, i Srbija i Francuska kao države su "de jure" od strane Nemaca smatrane kao osnovne političko-teritorijalne jedinice u kojima su uspostavljene vojne uprave odnosno područja vojnih zapovednika.
  • Dakle, ovaj članak treba da zadrži svoju prvobitnu tematiku, a to je nemački okupacioni režim. Članak je povezan sa onim na en wiki samo zato što na en wiki ne postoji bolja alternativa. Ako se želi posebno obraditi pojam "područje vojnog zapovednika Srbije" onda na sh wiki treba napisati nov članak sa takvim naslovom. PANONIAN (razgovor) 20:14, 10 decembar-просинац 2014 (CET)