Razgovor:Srpsko-bugarski odnosi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kao i brojni drugi tekstovi i ovaj je pisan u duhu srpske mitologizirane povijesti, te ću i ukazati na neke od njih.

- Kaže u podnaslovu Srednji vijek, na kraju drugog pasusa: "Srbija uspostavlja dominaciju na Balkanu koja će trajati sve do turskog osvajanja." - izvor? Kakvu je to dominaciju i koja je to Srbija u pitanju, koja eto ima dominaciju? Čak i ako bi uzeli da je istina čuveno "pismo" cara Murata koje počinje riječima "care Lazo od Srbije glavo...", pa i pretpostavili da je postojala nekakva carevina Srbija i njen car Lazar koji je eto toliko bitan da mu se Murat obraća, postavlja se pitanje - a gdje se rasprostirala ta carevina-lazarevina, pa autor teksta tvrdi da je imala dominaciju na Balkanu?

- Podnaslov Borba za oslobođenje, prvi pasus: "Hrišćansko stanovništvo Srbije i Bugarske je trpelo mnoge represalije turske administracije, među kojima su najčuveniji premeštanje čitavih sela i područja iz jednog kraja Carstva na drugi, kao i zloglasni danak u krvi. Ovo je prouzrokovalo veliku etničku izmešanost na Balkanu (vidi Demografska istorija Balkana), kao i česte bune i hajdučiju."

Koje su to "česte bune" (ovo i naredna pitanja se odnose na period do 19. vijeka)? Koje represalije konkretno? Koje je utemeljenje u povijesnim dokumentima mita o "danku u krvi"? Gdje je to zabilježeno da je negdje neko selo prislino raseljeno? I kako zaboga drumsko razbojništvo, tzv. "hajdučija", inače stravičan zločin koju god moralni ili povijesni sistem da konsultujemo, može biti opravdano bilo kakvom represeijom, taman i da ih jeste bilo?

- U drugom pasusu autor tvrdi da su se mnogi Bugari priključili Karađorđu? Izvor?

- Članak ima i još nekoliko vrlo bitnih podnaslova koji nemaju nikakvog teksta, a koji su jako bitne teme, a što cijeli neozbiljni tekst dodatno obezvrijeđuje!

- Na koncu, posljednji podnaslov Savremeni odnosi, sadrži samo jednu rečenicu koja glasi: "Sadašnji odnosi Srbije i Bugarske ostali su dobri iako su bili žestoko poljuljani kada je zvanična Sofija priznala nezavisnost Kosova i Metohije." Šta je pokazatelj "poljuljanosti odnosa", gdje se to odrazilo osim kod tzv. "internet ratnika", onih dokonih šovinista za tastaturom, od kojih je jedan i napisao ovaj tekst?!


P.S. Kao zaključak se može samo još postaviti pitanje, zar je moguće da se jedan ovako vrijedan resurs kakav je Wikipedia koristi za ovakve šovinističke propagande najnižeg intelektualnog i znanstvenog nivoa?!

Apsolutno se slažem. Isti je problem imao članak Srpsko-hrvatski odnosi, a riješit će se na isti način. OC Ripper (razgovor) 14:56, 30 juni 2017 (CEST)[odgovori]