Razgovor s korisnikom:Orijentolog/Srbi su nebeski narod (izreka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Uslovi saradnje: imam objašnjenje i istorijski argumentovane dokaze za ovu izreku, koje je njeno pravo značenje. Molim ostale da se potrude da u startu ne prave probleme iz primitivizma i zavisti i ne otežavaju mi rad. Vikipedija na srpskom je od mene već kažnjena zbog takvog primitivnog pristupa,pa ovaj članak ne otvaram tamo već ovdje. U planu mi je da iz dana u dan po malo dodajem,citate,a svako je dobrodošao da u razgovoru predoči eventualne prigovore. Ako i ovdje budem prisiljen na gubljenje vremena sa kojekakvim primitivcima znajte da na taj način neću svoje vrijeme trošiti. Imam šta da ponudim,a relevantni neka sude. Toliko. --Андрија (razgovor) 13:40, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Primitivci ili ne, sadržina članka je prilično besmislena. --Igor Windsor (razgovor) 15:07, 17 decembar-просинац 2014 (CET)
Članak je u ovakvom obliku ispod svih wikipedijskih standarda. Jedini razlog zašto nije obrisan jest to što mislim da se autora prvog unosa valja držati za riječ, odnosno dati mu određeno vrijeme i priliku da tamo ubaci relevantne reference, pouzdane izvore i koliko-toliko stilski sredi rečenice da sve to sliči na nekakav suvisli enciklopedijski članak. Inače, cijela stvar bi se mogla riješiti i tako da se članak jednostavno spoji sa člankom Nebeska Srbija. --OC Ripper (razgovor) 15:17, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Slazem se da je sadrzina clanka prilicno besmislena, treba navesti stvari koji ce clanku dati smisao,a to nisam odmah ucinio da vidim kako disete. Ako bi u startu sve obrisali,onda je steta da potrosim vrijeme na sredjivanje i pisanje,ako je ovdje takvo misljenje da se nekome ne da ni sansa. Slazem se da je clanak u ovom prvom vidu ispod svih wiki standarda,i to cu popraviti. Vidjeo sam ranije da postoji clanak Nebeska Srbija,ali se sustinski ne slazem sa vidjenjem u tom clanku,i ukalupljivanje u taj clanak sa ovim do cega sam ja dosa,dakako na osnovu brojnihizvora,paralela,bi bilo kao tvrditi crno je bijelo,a bijelo crno. Tamo se samo konstatuje cinjenica da postoji izraz nebeska Srbija pa se plitko ulazi u problematiku,a ovdje cu bas ici u dubinu,cega cete i sami biti svjedoci. --Андрија (razgovor) 20:17, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Nastavicu.. imam brojne primjere od antike do danas, koji rasvjetljavaju kontinuitet jedne tradicije. --Андрија (razgovor) 21:11, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Ja samo vidim da članak postaje sve besmisleniji. --Igor Windsor (razgovor) 21:16, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Dobro, reci mi samo da prestanem sa navođenjem paralela,jer se tebi čini da postaje sve besmislenije ili ne.Nije problem. Ja ću se povući, a članak obriši ako tako smatraš. Ja sam rekao da je ovo tek početak navođenja dokaza,a ako smatraš da je besmislen pokušaj objašnenja ove narodne izreke i koja je njena istorijska pozadina,ti samo reci da prestanem,i odmah odustajem!--Андрија (razgovor) 21:21, 17 decembar-просинац 2014 (CET) Za sada neću nastavljati dok se ti ne složiš da nastavim. I tako ćemo stalno,da vidim kolika će opstrukcija da bude ovdje naučnim pogledima. Rekao sam,materijal imam ogroman.Ako smo još i podnožju planine,nismo na vrhu da se stvari vide jasnije. Pristajem da ovaj članak bude taoc tvog mišljenja dok ga ne promjeniš.--Андрија (razgovor) 21:23, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Smatram da svaka pojedinačna rečenica u ovom članku predstavlja jedan mali svemir besmisla. Tekst bi se eventualno mogao smestiti ovde ili, pak, ovde. --Igor Windsor (razgovor) 21:28, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Dobro. Pošto je tebi to humor smjeti to gdje želiš,i zavrena priča. Ja neću bogatiti svojim saznanjima ljude koji po tome pljuju.--Андрија (razgovor) 21:30, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

I hvala vam na tome. --Igor Windsor (razgovor) 21:33, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Ako mi kažete da nastavim o temi,jer nisam ni započeo,nastaviću tek nakon 1.1.2015.--Андрија (razgovor) 21:36, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Neka, hvala, u redu je. --Igor Windsor (razgovor) 21:39, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Ako sam dobro shvatio, kažeš mi da ne nastavljam ni nakon 1.1.2015.? --Андрија (razgovor) 21:41, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Članak će do tada biti obrisan, tako da ćemo zauvek biti uskraćeni za saznanje o tome šta se posle desilo sa serom, herrom, Heraklom, jerarhijom, perjanicom i ostalim junacima ove priče. --Igor Windsor (razgovor) 21:43, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

To je vaše pravo. Samo, prethodno se konsultujte sa nekim etnolozima i istoričarima,saradnicima na wiki, da li je sve do sada navedeno bez ikakve veze,iracionalno i neosnovano. Hvala! --Андрија (razgovor) 21:46, 17 decembar-просинац 2014 (CET)

Za brisanje članka. Ili možda ne... ne znam, što bi bilo sljedeće? "Vidi gnjurca, voda mu do k... oljena"? Mislim, otprilike su jednako značajni i mogao bi se napisati o njima sadržaj jednake relevantnosti :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:34, 19 decembar-просинац 2014 (CET)

Ne radi se o temi članka, nego o "tezi" koja se tu iznosi. Ako je čitaocima ta suptilna teza promakla, ja ću je sad ukratko sažeti. Dakle, u starini, kad su se "ljudi delili na staleže", jedan od staleža bili su "najbliži vladarevi saradnici", tj. "slika anđela, nebeske vojske"; a "jedna od fizičkih odlika tih ratnika je i kićenje perjem, perjanica"; naslednici tog pradavnog plemstva su Serafimi (= "Serbi") i Heruvimi (= "Hervati"); ključno je "ser/her", koje se vidi u britanskoj plemićkoj tituli "ser", nemačkom "herr" zatim u "Heraklu", "heroju (hercogu)", "serdaru", "jerarhiji"; prema tome, najbliži vladarevi saradnici → slike anđela → nebo → Srbi → nebeski narod; kao dokaz ovome služe "brojne slike i kape vojske koja ima perje različitih oblika", a nalaze se u bečkom vojnom muzeju. Prema tome, ne znam šta ovo još traži ovde. --Igor Windsor (razgovor) 23:22, 19 decembar-просинац 2014 (CET)

Ne vidim kako to isključuje temu samo po sebi :D No, dobro je, idemo to riješiti :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:30, 20 decembar-просинац 2014 (CET)

Baš zato što je u vezi teme i što iznosi istinu o Srbima i Hrvatima,da su to ratnički staleži stare Evrope,zato je i nedopustivo,jer mi smo divljaci i došljaci,iako sva istina govori u prilog mojim tvrdnjama!--Андрија (razgovor) 14:16, 20 decembar-просинац 2014 (CET)

Da citiram: I tata bi sine... --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:20, 20 decembar-просинац 2014 (CET)