Razgovor:Sovjetski ratni zločini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tekst nema smisla ispravljati, a da ga stavim na brisanje ili pobrišem ponovno bi se stvorio isti onaj cirkus koji je korisnik bio stvorio s svojim ranijim tekstom Sovjetska aneksija baltičkih država.

Korisnik je u napisao ovaj tekst u stilu: "Svaki rat je istovremeno i zločin"

Humanistički gledajući to je istina, ali enciklopedijski gledano to je užasno daleko od i POV istine. Baš me zanima kakva bi bila reakcija na wikipedija da ja ili netko drugi za početak napiše tekst s uvodom: "Od svog nastanka Sjedinjene Američke Države su izvršile invaziju na 150 država (bubnuo bez veze) te su pri tome izvršile niz masovnih zločina"

Moj savet bi bio korisniku ako mu je ova tematika tako draga da prevede tekst s engleske wikipedije,a ne da na sh wiki udara mrtvog konja raznim neistinitim tvrdnjama počevši od genocida pa na dalje.

Da je pročitao tekst na en wiki onda također ovde ne bi pisao da je SSSR izvršio niz masovnih ratnih zločina pošto SSSR za to nikada nije bio osuđen nego bi pričao o navodnim zločinima.

Tekst na en wiki OK, tekst na sh wiki POV super glupost.--Rjecina2 (razgovor) 00:22, 6 april-травањ 2014 (CEST)

S obzirom na tvoju povijest rada na sovjetsku temu ovdje, ja bi radije da bilo tko drugi iskaže prigovor na ovaj članak izuzev tebe.--Seiya (razgovor) 12:13, 6 april-травањ 2014 (CEST)
Tvoj odgovor je dostajan admistratora s hr wiki prije tamošnjih zadnjih događaja.
Pošto činjenica da ovu wiki pretvaraš u kopiju hr wiki po pitanju komunista koji jedu malu decu ne smeta ovde nikoga tada ne smeta ni mene. Naš rad je naše ogledalo.--Rjecina2 (razgovor) 13:46, 10 svibanj-мај 2014 (CEST)
Argument je na razini tipa "američki zločini su kapitalistički zločini/ zločini demokracije". Sovjetski zločini ≠ komunistički zločini. Postoji razlika.--Seiya (razgovor) 14:20, 10 svibanj-мај 2014 (CEST)
Hoćeš konkretan argument:
Tvoj tekst direktno govoreći laže kada kaže da se povjesničari slažu da je Katinska šuma genocid ili dostigao razinu genocida. Za to koristiš 2 izvora od kojih se samo jedan može vidjeti i normalan taj koji se vidi ne govori da je to genocid. Automatski si zbog postavljanja lažnih izvora zaslužio blok, ali boli me briga. Nastavi se baviti širenjem mržnje prema Rusima ili ako hoćeš drugačije ruskim komunistima (treba stvarno biti heroj za udarat mrtvog konja !!!). Ti si briga Rippera, a ne više mene. Ako njemu i sh wiki zajednici odgovara tvoje širenje mržnje to više nego dovoljno govori o njoj. Ja se više ne brinem oko onih koji na wiki viču da da su Hrvati ustaše, Srbi četnici ili da komunisti jedu male decu. Kao što sam rekao uživaj, a ja idem offline--Rjecina2 (razgovor) 14:32, 10 svibanj-мај 2014 (CEST)

Konceptualni problem[uredi kod]

O tome je li članak POV ili ne se može raspravljati. Gledajući članke na drugim wikipedijama, može se primijetiti da se većina njih tematski ograničila na aktivnosti Crvene armije u Drugom svjetskom ratu, konkretno na masovna ubistva, silovanja i pljačku u Njemačkoj na kraju i neposredno nakon završetka rata (pa se čak i ne kao naslov i ne koristi izraz "ratni zločini"). Mislim da bi i ovaj članak trebao glavni naglasak staviti upravo na to, a manje na sukobe prije i poslije Drugog svjetskog rata. Također bi trebalo raščlaniti ratne zločine od mirnodopskih, odnosno ne trpati ratne aktivnosti u isti koš sa Velikom čistkom.

Meni, na primjer, izgleda nekako nezgrapno da je u ovom članku cijeli jedan odlomak posvećen Bitci kod jezera Hasan, koja je, ako se malo promisli, ništa drugo nego malo veća pogranična čarka za koju je lako zamisliti da u njoj nije stradao nijedan civil. --OC Ripper (razgovor) 12:39, 6 april-травањ 2014 (CEST)

"Gledajući članke na drugim wikipedijama, može se primijetiti da se većina njih tematski ograničila na aktivnosti Crvene armije u Drugom svjetskom ratu, konkretno na masovna ubistva, silovanja i pljačku u Njemačkoj na kraju i neposredno nakon završetka rata (pa se čak i ne kao naslov i ne koristi izraz "ratni zločini")"
Netočno. Ne računajući sh wiki, postoji 14 verzija ovog članka, a od toga broja samo se pet ograničilo na aktivnosti u 2. svjetskom ratu (češka, njemačka, francuska, ukrajinska i ruska wiki, iako je ona očito pristrana, iz razumljivih razloga), što je manjina. Nadalje, pošto je najviše zločina bilo tijekom 2. svjetskog rata, očito je da će to i biti glavno žarište članka, ali to ne znači ujedno da je i to argument da ostatak ignorira. Na en wiki, prihvaćen je naslov "Sovjetski ratni zločini", pa to valja prihvatiti.
"Također bi trebalo raščlaniti ratne zločine od mirnodopskih, odnosno ne trpati ratne aktivnosti u isti koš sa Velikom čistkom."
Netočno. Velika čistka se nigdje ne spominje u članku. Dapače, promaklo ti je da se upravo spominje u bilješci na dnu: "Ovo ne uključuje milijune mrtvih u događajima tijekom mirnodopskoga razdoblja SSSR-a, kao što su Holodomor, gulag ili prisilno raseljavanje u Sovjetskom Savezu."
"Meni, na primjer, izgleda nekako nezgrapno da je u ovom članku cijeli jedan odlomak posvećen Bitci kod jezera Hasan"
Incident je izbrisan iz članka. Također je promijenjen uvod kako bi uspostavila ravnoteža.--Seiya (razgovor) 14:37, 6 april-травањ 2014 (CEST)

Od sadržaja bi se mogla napraviti dva članka, jedan po naslovu i drugi Sovjetska vojna historija. Za Iransku krizu znam da se nigdje u literaturi ne spominje u kontekstu ratnog zločina, kao ni američko-britanski državni udar iz 1953. --Orijentolog (razgovor) 19:22, 6 april-травањ 2014 (CEST)

Ako se ne spominje, onda se nameće pojašnjenje za sljedeće pitanje: od čega je umrlo 2.000 ljudi u tom događaju?[1]--Seiya (razgovor) 12:03, 7 april-травањ 2014 (CEST)
Stoji ukratko u članku i možeš detaljnije naći tu i tu; u tih šest dana oružanog sukoba žrtve su bili uglavnom militantni separatisti (ostatak vojnici). Niti se spominju ikakva ubojstva civila, niti su ginuli od sovjetske ruke nego od vojske centralne vlade. --Orijentolog (razgovor) 14:31, 7 april-травањ 2014 (CEST)
U redu, hvala na pojašnjenju. Sukladne time, uklonio sam iransku krizu iz članka.--Seiya (razgovor) 14:49, 7 april-травањ 2014 (CEST)