Razgovor:Progon Srba u Drugom svjetskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Postoji li neki argument za trenutni naziv ovog članka "Progon Srba u Drugom svjetskom ratu"? Volio bih da mi neko objasni zašto je ovdje izbjegnuta riječ genocid.--Слободни умјетник (razgovor) 17:49, 16 juli 2018 (CEST)[odgovori]

Mislim da na to pitanje može odgovoriti Mladifilozof, s obzirom da je on izvorni autor članka, najviše je doprinosio na njemu i sam je odabrao inicijalni, odnosno sadašnji naziv. Ja bi u ovom slučaju poslušao njegov savjet --E.A.Poe 19:17, 16 juli 2018 (CEST)[odgovori]

Postoji više razloga za takav naziv:

  • Postoji članak Genocid u NDH, koji se prvenstveno bavi genocidom nad Srbima
  • Ovaj članak ima širu temu, i uključuje sve vrste progona Srba u raznim krajevima, bez obzira da li su imali formu genocida (npr. prinudna iseljenja)
  • Istog je naziva članak na en wiki, koji je služio kao uzor

--Mladifilozof (razgovor) 13:12, 17 juli 2018 (CEST)[odgovori]

Kako su se za prethodnih 5 godina mnogi članci promjenili, vjerujem da ni ovaj članak ne zaslužuje da bude pejorativno nazvan ''Progon Srba u Drugom svjetskom ratu'', već ''Genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu''.
Razlozi koji pobijaju dosadašnje razloge za ovakav naslov su sljedeći:
  • Postoji članak Genocid u NDH, koji se prvenstveno bavi genocidom nad Srbima - Sam članak se tiče ne samo Srba, već i Židova, Roma i ostalih, a u dijelu koji se tiče Srba, se niti u jednom jedinom momentu ne upotrebljava riječ genocid.
  • Ovaj članak ima širu temu, i uključuje sve vrste progona Srba u raznim krajevima, bez obzira da li su imali formu genocida (npr. prinudna iseljenja) - Riječ progon, znači protjerivanje, i samo je mali dio svih monstruoznosti koje su činjene Srbima. Genocid kao najteži mogući oblik zločina protiv čovječanstva bi valjalo da ima primat nad pojmovima poput: progon, zločin, stradanje i sl.
  • Istog je naziva članak na en wiki, koji je služio kao uzor - i u članku wikipedije na engleskom (a i na svakom drugom svjetskom jeziku sem Hrvatskom i Srpskohrvatskom) se navodi isključivo pojam genocid.
Medicus988 (razgovor) 23:26, 16 novembar 2023 (CET)[odgovori]