Razgovor:Prizren

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Prizren.
Rad na člancima


Чињенична тачност[uredi kod]

Нисам знао да се Призрен налази на југу Косова, мислио сам да је на југу Метохије. Шта све човек може да сазна на овој википедији. Самарџија (razgovor) 22:50, 11 svibanj-мај 2014 (CEST)

Odrednica "Kosovo" upotrebljena je kao naziv političkog entiteta u okviru kojega se nalazi Prizren. Inače, kad već spominjete wikipediju kao izvor znanja, neka bude primećeno i to da se na nekim drugim wikipedijama može isto svašta saznati, npr. da su prvo bili Srbi, pa amebe i onda stari Grci. I slični zanimljivi i nadasve istiniti faktoidi. --Igor Windsor (razgovor) 23:18, 13 svibanj-мај 2014 (CEST)
Ако имаш неке примедбе на другим википедијама онда тамо коментариши. Занимљиво је то да је вама другосрбијанцима неприхватљива реч Метохија. Иначе ја сам мислио да се политички ентитет зове Аутономна Покрајина Косово и Метохија али сам изгледа био у криву. Самарџија (razgovor) 00:05, 10 jun-липањ 2014 (CEST)
Изгледа да се нисмо разумели, па ћу пробати појаснити ћириличним писмом српскохрватског језика. Као прво, не знам на основу чега Ви, који сте ти, мени, који сам Ви, кажете ти? Као друго, не знам на основу чега ви мени оспоравате право да на овој википедији говорим о било чему, укључујући друге википедије, кад сте управо ви дана 23. маја 2014. на тзв. српској википедији коментарисали Српскохрватску википедију овим речима: "то је light хрватска вики. Мени такође смета када прекопирају неки чланак који сам написао а који тамо није постојао ни у форми клице и обавезно га преслове у латиницу. Тзв. равноправност писама показује да је једно писмо знатно равноправније. Да додам да стварно нисам приметио да тамо неко пише неке страшно добре чланке. Све сами Ресавци". Дакле, ви себи дајете право да коментаришете ову википедију тамо где желите, а мени заповедате: "Ако имаш неке примедбе на другим википедијама онда тамо коментариши"? Као треће, термин "Косово", по мом мишљењу, представља добар компромис између две тврдње, наиме да се ради о Републици Косову, с једне стране, односно о Аутономној Покрајини Косову и Метохији, с друге стране, а које су обе тврдње истините са становишта једне енциклопедије, каква сх.википедија претендује да буде, за разлику од неких других зборника чланака. Као четврто, будете ли поново коментарисали кориснике ове википедије, а не оно што су они писали, те им пришивали епитете као што је "другосрбијанци" или било какве сличне атрибуте, апеловаћу на некога од администратора да вам удели један педагошки блок, како би вас се научило реду. Ово је ипак енциклопедија. Хвала, --Igor Windsor (razgovor) 01:37, 14 jun-липањ 2014 (CEST)
Igore, mislim da si ovaj put pogrešio. Samardžija nije cvećka, on zna da bocne, ponekad onako na kvarno. Ali, nije u redu pretiti drugima blokadom zato što imaju drugačije mišljenje. Moglo je i na drugi način. A, postoje i ovde snage koje propagiraju nekakvu državnost takozvane republike kosovo. Vidim ovde postoji nekakav projekat kosovo, gluposti. To je zaista opasno, treba neutralno pristupiti tom pitanju. Sh vikipedija je bila mesto na kome se moglo lepo i u miru raditi, bez tenzija, ali kako vreme prolazi, nažalost menja se situacija. Nije potrebno pretiti. Svi znamo šta ljudi misle o hrvatskoj vikipediji, tamo mnogo vole da prete neistomišljenicima, njih se stidi i osnivač vikipedije Džimbo.--Soundwaweserb (razgovor) 03:25, 14 jun-липањ 2014 (CEST)
Da ne bude zabune. Nikome ja nisam pretio, nego sam apelovao, istina pod pretnjom sankcija, da se ne etiketiraju korisnici i da im se ne prišivaju etikete, epiteti i atributi. To ovde nije dozvoljeno. A pošto je epitet, u ovom konkretnom slučaju, prišiven meni, rekao sam da ću u slučaju da se takav ispad ponovi, apelelovati na nekoga da to sankcioniše. Kao što i hoću. Što se druge stvari tiče, ponavljam da je ovo enciklopedija. Sve istine, koliko ih ima, moraju naći svog izraza ovde. Na primer, za neke postoji Republika Kosovo kao nezavisna država, a za neke postoji Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija kao deo Republike Srbije. Oba gledišta moraju naći izraz u enciklopediji, bez obzira na to je li ona pisana na francuskom ili urdu jeziku, a negde se mora naći kompromisno, neutralno rešenje. Posetioci sa sr.wiki moraju shvatiti da ovo nije mesto gde se "brani srpska istina", nego gde se "brani istina". Bez nacionalnog predznaka. Ičijeg. Ikakvog. Ovo je enciklopedija. Na kojem god jeziku bila pisana. A, eto, slučajno je pišemo na srpskohrvatskom. Takođe moraju shvatiti da ne mogu ovde bilo šta zabranjivati korisnicima, naročito ne ono što i sami rade na svojoj wikipediji. Što se ostalog tiče, etiketiranje korisnika nije dozvoljeno i biće sankcionisano. Bar se nadam ;) Pozz, --Igor Windsor (razgovor) 03:50, 14 jun-липањ 2014 (CEST)
Охо, хо, па код вас је обавезно персирање, занимљиво. Све што сам написао у вези СХ вики заиста мислим али да се ограничимо на географију. Постоји једна област која се зове Метохија а већи градови у њој су Призрен, Ђаковица и Пећ и не знам о каквом компромису говорите. Као што се Кикинда налази у Банату а не у Бачкој или Сомбор у Бачкој а не у Барањи, тако је и Призрен у Метохији. Мостар није у Босни већ је у Херцеговини, идући вашом логиком можете да напишете и да је Требиње у Босни јер и онако тај ентитет углавном зовемо Босна, не Босна и Херцеговина. Не спорим ја то да је Призрен други по величини град за мене тзв. Републике Косово али се област у којој се он налази зове Метохија. Мислим да Албанци ту област зову Дукађини. Оно што знам то је да Метохија многима смета, у косовском парламенту се одузима реч чим се спомене реч Метохија а за наше суседе Метохија не постоји. Такође, она не постоји ни за другосрбијанце. Извињавам се ако сам Вас увредио назвавши Вас другосрбијанцем. Самарџија (razgovor) 03:20, 15 jun-липањ 2014 (CEST)
Zašto to sam sve neispraviš nego čekaš da to neko drugi uradi umesto tebe? --Kolega2357 Razgovor 11:18, 15 jun-липањ 2014 (CEST)