Razgovor:Nikola Tesla

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Nikola Tesla.
Rad na člancima


Nacionalnost[uredi kod]

ta izjava da se uvijek ponosio srpskim porijekom i hrvatskom domovinom je potpuno besmislena zatop sto je to samo jednom tako odgovorio vlatku maceku koji mu je sam poslao taj telegram sa takvom formulacijom ... na taj telegram i nikada vise ... on je domocnu smastrao jugoslavijom ... nevjerovatno kolika je to manipulacija i propaganda i ispiranje mozga , zbog jednog iznudjenog telegrama i izvucenog iz kontrksta se iznudila cijela prica i laz ... taj macek je bio jako prepreden i pefidamn jer tacno je znao zbog cega salje taj telegram

Da li je telegram iznuđen, da li je Tesla bio predmetom manipulacije ili nešto slično - o tome se može špekulirati, ali Wikipedija svoje članke ne temelji na špekulacijama nego na činjenicama. Sam Tesla se nije odrekao ni osporio navode u tom telegramu kada je imao priliku. Ipak, najvažnije u cijeloj toj priči o telegramu jest da je on, kao i samo pitanje nacionalnosti, najmanje važan za članak o Nikoli Tesli. Energija koja se troši na pitanje da li je Tesla Srbin ili Hrvat bi bila bolje iskorištena da se članak upotpuni s "prozaičnijim", ali zato daleko korisnijim podacima o njegovom životu i djelu. --OC Ripper 09:35, 27 april-травањ 2010 (CEST)

slazem se da se ne treba trositi energija na to , bio je srbin i to je to ... sto se tice telegrama . tesla ga jeste poslao , i odgovorio je na formulaciju kakvu mu je poslao macek ,ali ne moze se zbog jednog telegrama tvrditi da je "uvijek tvrdio da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom" , jer to prvo nije bitno za clanak , dovoljno je da stoje slike , drugo postoji i vise drugacijih izjava gdje kaze da mu je domovina jugoslavija itd ... na sahrani je po njegovoj zelji svirana pjesma "tamo daleko" i "ave maria" od suberta , svirao ju je jedan hrvatski violinist zlatko bartokovic mislim , ko ne vjeruje nekA pogleda na youtube dokunentarni film "biografija tesle" kojina hrt , cak i tu su rekli taj podatak ... evo link http://www.youtube.com/watch?v=UqGDk_9KbLQ&feature=related ... zatim teslin rodjak sava kosanovic je od americke vlade trazio da mu se daju tesline licne stvari i onda ih je prenio u beograd , i to mnogo govori .... na kraju krajeva i rumuni imaju teoriju da je on bio istro-roman da mu je ime bilo nicolau tesleu a kao malog su ga zvali nicu lol ... da li je ata-turk turski politicar ili grcki (rodjen je u solunu) ? evo gledam hrvatsku wikipediju , vladimir prelog - hrvatski kemicar (rodjen u sarajevu tadasnja austro-ugarska, zivio i radio u svajcarskoj) , malo cudno ali dobro ... znaci on je hrvatski naucnik , a tesla po istom kriterijumu nije srpski naucnik , zanimljivo ...

pustimo mi hrvatsku wikipediju pošto ona ima svojih džinovskih POV problema, a budimo realni prilično slična je situacija i s ostalim južnoslavenskim nacionalnim wiki.
Kao što mi je dosadio njihov POV tako mi je dosadan srpski POV, a s tim želim reći kako netko može biti srpski naučnik iako nikad nije imao srpsko državljanstvo i nikad nije stanovao u Srbiji.
Najbolji primjer u ovom slučaju srpskog POV je tekst u Albertu Einsteinu na drugim wiki, ali i na drugim wikipedijama. Za njega se uvijek govori kako je bio njemačko-američki naučnik židovskog porjekla ili nešto slično tome to jest za njega se NIKADA NE GOVORI da je bio židovski naučnik bez da se spominje kako je bio Njemački (ako se uopće ikada piše da je bio židovski naučnik).
Svidjelo se to nekima ili ne definiranje Tesle kao srpskog naučnika je primjer balkanskog nacionalizma to jest stvaranja nacionalnih mitova. Tesla je definitivno bio hrvatsko-američki naučnik srpskog porjekla jer je imao hrvatsko i američko državljanstvo ! Savjetujem svima koji misle drugačija da otiđu ispravljati krive Drine na tekstu o Albertu Einsteinu. Ako to prođe na engleskoj wiki onda ste vi u pravu, a ja u krivu.--Rjecina2 09:36, 28 april-травањ 2010 (CEST)

rjecina ne lupaj gluposti tesla je srpski naucnik ili americko-srpski naucnik a sa hrvatskom nema nikakve veze , hrvatska tada nije ni postojala ... a pola pisaca se ubraja u srpske ili hrvatske a nisu ni rodjeni u doba kad su srbija ili hrvatska postojale kao nezavisne , jedino oko tesle ne vazi to jer ocete da ga ukradete ... to sto tesla nije imao srbijansko drzavljanstvo to moze jedino znaciti da nije bio SRBIJANSKI naucnik ali jeste SRPSKI , to sto vama smeta vas problem ... srbi ne zive samo u srbiji ... nikola tesla - srpski naucnik ...

Da Hrvatsku nije smatrao svojom domovinom, ne bi to ni tada napisao. Nikakva kurtoazija to ne traži. Da nije ništa osjećao prema Hrvatskoj, mogao se Mačeku lijepo zahvaliti na drugi način, recimo, spominjući samo Jugoslaviju kao domovinu i sl. Ali Tesla to nije napravio, iako je bio i više nego dovoljno inteligentan da odgovor formulira tako da ostane i iskren i kurtoazan. Niti bi mu Maček poslao takav telegram da nije znao kakvi su njegovi (Teslini) stavovi. Usto, da je Maček bio notorni šovist koji bi svojatao Teslu protivno njegovoj volji, on bi spominjao samo hrvatsku domovinu, a isključio srpski rod. DAKLE, NEKA SE NE OBEZVRJEĐUJE TA TESLINA IZJAVA JER JE ONA VRHUNSKI PUTOKAZ ZA JEDINI ISPRAVAN ODNOS HRVATSKIH SRBA PREMA HRVATSKOJ, NEHRVATSKIH SRBA PREMA SRBIMA U HRVATSKOJ, KAO I HRVATA PREMA SVOJIM SRBIMA . 141.136.150.183 00:51, 5 rujan-септембар 2018 (CEST)

Svako ima pravo da se izjašnjava kako hoće i to se mora priznati. Tako je i kod Meše Selimovića. Istine radi, domovina mu je u trenutku slanja telegrama bila SAD, a rođen je u Vojnoj Krajini, posebnoj administrativnoj jedinici u okviru A-U monarhije podređenoj Beču, a ne Zagrebu.

Kako može biti srbin netko tko je bio u srbiji 1 put u životu, na par dana? U rodni kraj Liku vraćao se puno puta u životu i to je smatrao svojim zavičajem, što i jest.

Rođen si u Hrvatskoj, cijeli se život vraćaš (više puta) u Hrvatsku, izjaviš da ti je Hrvatska domovina i šta si onda?

Novi link[uredi kod]

evo link sa sajta b92 tu ima nekoliko clanaka o tesli http://www.b92.net/tesla/zivot.php ... ja bih ih stavio u izvore u clanku i postepeno se mogu dodavati ili mijenjati zanimljive cinjenice koje se procitaju u tom clanku ... e da i kako se pise mark tven na engleskom , mark twaine ili kako ?

Članak o mjernoj jedinici tesla[uredi kod]

Napisao sam kratak članak o mjernoj jedinici tesla , pa oni koji su iskusniji u wikipediji ako žele neka malo isprave i uljepšaju tekst i tako ... http://sh.wikipedia.org/wiki/Tesla

Tesla nikada nije bio "hrvatski" naucnik , prestanite ga krasti[uredi kod]

Prestanite krasti nase naucnike , samo zato sto vrijede . Sta je sa Vladimirom Prelogom koji je rodjen u Sarahevu a ubrajaju ga uhrvatskog naucnika , tipicno hrvatsko licemjerje . I Rudjera Boskovica su ukrali iako mu je otac bio Srbin i pravoslavac iz Hercegovine , majka Italijanka iz Dubrovnika a on rodjen u drzavi Dubrovackoj Republici koja nije imala nikakve veze sa hrvatskom , a i vidi se da je Boskovic srpsko prezime . Tesla je srpski naucnik i prestanite nam ga krasti . I grcki matematicar Arhimed je rodjen na Siciliji , zamisli , pola grckih filozofa i znamenitih licnosti je rodjeno u danasnjoj Turskoj ili Makedoniji . I Ataturk je rodjen u Solunu .

Da bi preskočio prepirku pošto je ovo sh wiki. Mi imamo dve mogućnosti. Prva od njih glasi:
Алберт Ајнштајн = nemački fizičar ili nemačko-jevrejski fizičar
Nikola Tesla = hrvatski naučnik ili hrvatsko-srpski fizičar
Druga mogućnost glasi:
Алберт Ајнштајн = jevrejski fizičar
Nikola Tesla = srpski naučnik.
Ili je prva ili druga mogućnost ispravna pošto to ne mogu biti obje--Rjecina2 20:01, 18 jun-липањ 2010 (CEST)

jos jednom da pomenem tesla nije nikakav hrvatski nsucnik i to ne moze ni biti nego je srpski naucnik sto jedino moze i biti . ili eventualno americko-srpski naucnik ili srpskim naucnik rodjen u hrvatskoj . tesla je bio clan srpske kraljevske akademije u beogradu . ajnstajn je jevrejski fizicar posto je bio jevrej ili eventualno americko-jevrejkski naucnik . da je ostao u njemackoj vjerovatno bi zavrsio u ausvicu kao i sto bi i tesla zavrsio u nekoj jami ili u jasenovcu . kao sto mu je rodbina i bila pobijena od strane ustasa , a njegovi zemljaci srbi iz like i krajine i hrvatske protjerani i etnicki ocisceni iz hrvatske 1995. .... na hrvatskoj televiziji na tv kalendaru se svakodnevno moze cuti neka prica o srbima kao zlocincima , ili okupatorima hrvatske , nepozeljnim elementom koji je gusio hrvatsku itd , takve teze se redovno iznose na hrvatskim forumima i wikipediji , gdje vlada jedna velika srbofobija , i zbog svega toga mi je ljigavije to svojatanje tesle . bas me briga sto je hrvatska politika uvijek isla ne eliminaciju srba preko drine ili njihovu asimilaciju , bas me briga ako su i uspjeli asimilirati pojedine ne hrvate (vatroslav lisinski , penkalo , strosmajer itd) , za teslu to nije moguce , jer to srbi nece nikada dozvoliti ... pogotovo kad se sjete NDH ili oluje . i na njemackoj wikipediji za ajnstajna pise samo da je naucnik i nista drugo . jednostavno ne damo da se svojata tesla , da se proglasava u grupi "10 najvecih hrvata svih vremena" i ostale gadosti . nego ostavimo se njemacke i vratimo se na balkan , kako su onda hrvati proglasili vladimira preloga za hrvatskog naucnika kad je rodjen u sarajevu a najveci dio zivota proveo u svajcarskoj ... po kojoj osnovi su proglasili rudjera boskovica , kada nije ni bio hrvat , nego polu srbin-polu italijan , a rodjen u dubrovackoj republici koja nije imala nikakve veze sa hrvatskom , a najveci dio zivota proveo u italiji i sluzio se italijanskim jezikom kao maternjim ... sta cemo sa petrom hektorovicem koji je rodjrn na hvaru u mletackoj republici . kakva je to glupost za kraljevinu hrvatsku-slavoniju i dalmaciju , kad je dalmacija bila u austrijskom dijelu monarhije a hrvatska i slavonija u ugarskom dijelu ? dvije potpuno zasebne cjeline ... sta cemo sa ataturkom koji je rodjen u solunu , grckim matematicarem arhimedu koji je rodjen na siciliji , i pola grckih filozofa koji su rodjeni van danasnje grcke ? sta cemo sa veskim i slovackim piscima koji su rodjeni prije 1918. itd ?

Činjenice:
  • 1) Tesla je imao državljanstvo Kraljevine Hrvatska-Slavonija. Pasoš možeš pogledati na srpskoj wiki.
  • 2) Srpska kraljevska akademija u Beogradu je odbila Teslu (možda jer je bio iz Hrvatske ??) !! Kasnije su mu dopustili da bude dopisni član 1894. godine (ponovno pogledaj srpsku wiki)
  • 3) Također Tesla je bio počasni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu od 1896. godine.
  • 4) Potom je 1926 postao Počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu i približno 15 dana poslije Počasni doktor Tehničkog fakulteta u Beogradu.
  • 5) Tesla je bio u Srbiji sveukupno manje od 3 meseca, a u Hrvatskoj 20 godina

Svidjelo se to ljudima ili ne Tesla je bio hrvatski državljanin srpske nacionalnosti. Vjerovao ti u to ili ne ti podaci se ne sviđaju niti nekim u Hrvatskoj koji se trude dokazati da je on bio Hrvat. Da se želim prepucavati rekao bi da Tesla ne bi ništa postigao da je rođen u Srbiji što je budimo realni istina--Rjecina2 10:15, 21 jun-липањ 2010 (CEST)

Bilo bi zgodno kada bi postojala jasna razlika između teritorijalne i etničke pripadnosti. Kod Srba ima "srpski" ali ima i "srbijanski" za ono što je iz Srbije ili što se odnosi na Srbiju (makar teoretski). A kod Hrvata ima "hrvatski" ali se ne čuje za "hrvaćanski" (ili tako nešto). Zato kada se za ovog američkog naučnika kaže "Tesla, hrvatski naučnik", Srbi skoče jer misle da se radi o etničkoj otmici, a ti Rječina misliš teritorijalno? -- Alekol 12:42, 21 jun-липањ 2010 (CEST)

Definitivno teritorijalno.--Rjecina2 13:06, 21 jun-липањ 2010 (CEST)

Vladimir Prelog rođen je u Sarajevu, ali nije autohtoni Bosanac, jer su mu roditelji došli iz Hrvatske. A Tesla je rođen u Hrvatskoj i preci su mu stoljećima živjeli u Hrvatskoj! Znači, obojica su jako vezani s Hrvatskom. Ruđer Bošković je Dubrovčanin i katolik (katolički svećenik). Ako mu je otac i bio hercegovačkog pravoslavnog podrijetla, to se tada nije smatralo srpskim. Istina je da tada ni Dubrovnik nije imao veze s Hrvatskom, ali je on danas već dugo čvrsto uklopljen u Hrvatsku. Usto, Dubrovčani su odavno žestoki Hrvati, čemu su ogroman doprinos dali i agresivni srpski primitivci. Ima jako puno primjera da se danas neki znameniti ljudi identificiraju s državom koja je nastala tek kasnije. Npr. za Dantea se kaže da je bio talijanski pisac, za Goethea da je bio njemački, iako te države još nisu postojale, a nitko to ne osporava. Tako treba gledati i na Dubrovnik i znamenite Dubrovčane iz povijesti. Na sličan je način promašen i primjer s Arhimedom i ostalim znamenitim Grcima. To gdje su rođeni, pripadalo je tada grčkoj ili je bilo grčka kolinija. Strossmayeru je još šukundjed došao u Osijek i oženio se domaćom djevojkom, kao i svi njegovi potomci. Znači, Josip Juraj bio je već više koljena Hrvat. Ataturk je rođen u Turskoj, u Bitoli, koja je tada bila u Turskoj. Da, Dalmacija nije bila bila u sastavu Kraljevine Hrvatske i Slavonije, ali je postojao jaki pokret za ujedinjenje. Ipak je bilo dopušteno vlastima Kraljevine Hrvatske i Slavonije da u sve dokumente umetnu i ime Dalmacije. Tako se i Dalmacija našla na Teslinoj putovnici. Ne lupetati da su neke stvari glupost dok se smireno, bez mržnje, ne provjere! Dakle, neki ovdašnji likovi slabo su obrazovani i slabo razumiju i razlikuju stvari, a ipak hoće da sve bude po njihovom. Bolje da se bave nečim lakšim. Šovinističko je baljezganje da bi Tesla sigurno završio u nekoj jami da je ostao u Lici, jer je Endehaziju preživjela ogromna većina Srba na tom području. A posebno je ružna usporedba Oluje i NDH. Pa 91. tamošnji Srbi protjerali su praktički sve Hrvate i ostale nesrbe! Četiri godine nisu nijednom dopustili da se vrati. Da to sve nisu nisu počinili, ne bi ni oni otišli 95. Ne sjećam se da sam ikad čuo nekog Srbina da to spominje, a kamoli da se kaje. Mnogima je i drago što su protjerali Hrvate. A odlazak Srba nakon Oluje naredile su i organizirale vlasti njihove tvorevine, vjerojatno po Miloševićevom nalogu. Ima dosta dokumentata što to dokazuju. Čitati knjigu Knin je pao u Beogradu od tzv. krajinskog generala! 141.136.150.183 02:08, 5 rujan-септембар 2018 (CEST)

'Telegram' - krivotvorina[uredi kod]

Citaj detaljnije ovdje. Tesla nikad nije govorio niti pisao natraznjacko-korienskim hrvatskim. Ocitno primitivna krivotvorina politicke naravi.

Zbirka napisanih knjiga o Nikoli Tesli[uredi kod]

TESLA: Duhovni Lik[uredi kod]

(Autor: prezviter dr Oliver Subotić) Monografija TESLA: Duhovni lik (https://www.tesla-duhovni-lik.rs) predstavlja stidiju rađenu u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle u Beogradu, koji je suizdavač. U knjizi su obuhvaćene mnoge dimenzije ličnosti Nikole Tesle: njegovo proeklo i porodično okruženje, religijski i filosofski stavovi tokom svih životnih perioda, životna etika i društveni pogledi, rodoljublje i mirotvorstvo, kao i krajnje specifične osobenosti spoljašnjeg i unutrašnjeg lika najvećeg srpskog pronalazača.