Razgovor:Nikola I., ruski car

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Nikola I., ruski car.
Rad na člancima


Progoni katolika[uredi kod]

Pisac članka jednostrano tvrdi: Svojom unutrašnjom politikom slavljenja pravoslavlja i ruskog nacionalizma on je dao preduvjete za nastanak danas u cijelom svijetu hvaljenih ruskih pisaca iz XIX stoljeća. Odakle piscu takav zaključak? Kao da nije bilo velikih pisaca također izvan pravoslavlja? Kao da baš slavljenje pravoslavlja i nacionalizma potiče književnu djelatnost! A kako je moguće, da pisac članka potpuno ignorira opće poznato proganjanje katolika i Nikolinu netrpeljivost prema drugim religijama? Za primjer navodim samo: Franz Spirago, Példatár, Budapest 1927; str. 279 (primjer br. 609: Ruski car Nikola I. kod pape Grgura XVI), kao i na str. 263 (primjer br. 578: Dnevno pola haringe, o mučenju 245 grko-katoličkih redovnica). Time hoću reći, da je zaključak u članku jednostran. Uz malo ispravki mogao bi postati članak mnogo bolji. --Stebunik 19:21, 12 studeni-новембар 2010 (CET)

"Bez obzira na represiju Rusija tijekom njegove vladavine doživljava procvat književnosti i umjetnosti" (citat s engleske wiki)
Aleksandar Sergejevič Puškin "otac ruske književnosti" je bio protjeran zbog utjecaja, uloge u pokušaju revolucije 1825. On će nastaviti pisati ili bolje govoreći tek za stvarno početi tek nakon ličnog sastanka s Nikolom I. koji mu "oprašta grijehe" i dopušta da ponovno počne s svojim radom (mogao bih spomenuti i Gogolja u sličnoj ulozi).
Daj mi primjer velikih ruskih pisaca koji su bili katolici ili protestanti (odgovor na kritiku o pravoslavnim ruskim piscima) ?
Nikola I je bio ruski, a ne ukrajinski, poljski ili neki treći car što bi značilo da on odgovara Rusiji, a ne nekoj drugoj državi. U dobru ili zlu njegova nacionalistička politika se vodi sve do oktobarske revolucije i on je u potpunosti zaslužan za nju--Rjecina2 15:50, 8 decembar-просинац 2010 (CET)

Represija[uredi kod]

Poštovani korisnik Rjecina2! Nisam dobro razumio: za šta je po Tvome također zaslužan Nikola I.? Za oktobarsku revoluciju, koja je oborila careve, dakle njegovo nasljednike? Zar mu se ubraja u zaslugu ovo, kao i također to, što je porobljavao druge narode i vjeroispovjedi, umjesto da im dade slobodu? Pravoslavlje je svakako dio kršćanstva i koliko temelji na Isusu Kristu, je pozitivno. Ne može se pak odobravati progonstva, koja je provodio i imperijalistička osvajanja, bez obzira u čije su se ime vodila. Nadalje: ruski pisci nisu bili veliki zbog Nikole i zbog njegove represije, nego usprkos toga: Veliki su bili zbog genijia, koji im je Bog dao i zbog vjere u Isusa Krista (kojeg su upoznali preko pravoslavlja, jer su tamo živjeli, i druge mogućnosti nisu ni imali).

Glede represije pa samo toliko, da još danas važi stara grčka poslovica: Sila silu rađa. To se pokazalo u revolucijama, koje su slijedile nakon Nikoline vladavine: narod je ustao protiv tiranije. --Stebunik 21:34, 28 februar-вељача 2011 (CET)
Mislim da u vreme odgovora nisam bio online pa sam zaboravio na ovo.....
Ne želim ulaziti u duboku filozofiju, ali mnogo zapadni politički komentatori bi mogli komentirati da službena politika Nikole "Pravoslavlje, Autokracija, Nacija" još uvek postoji u Rusiji što je prilično dobar rezultat za osobu mrtvu više od 150 godina.
Nemojmo niti zaboraviti da su tu politiku javno podržali poznati ruski pisci Gogolj, Tjutčev i Pogodin pored ostalih.
Za kraj što se drugo moglo očekivati od vladara koji je bio prisiljen gušiti katoličku to jest poljsku pobunu nego da pokuša izvršiti asimilaciju katolika ?--Rjecina2 05:28, 31 maj 2011 (CEST)[odgovori]