Razgovor:Neofašizam u Srbiji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Problemi sa člankom[uredi kod]

Ne sporeći potrebu da na sh.wiki imamo članak koji se bavi ovom temom, čini mi se da je u ovakvom obliku daleko ispod wikipedijskih standarda, što zbog nedostatka precizne definicije i historijskog pregleda, te iznošenja određenih stavova ("U savremenoj Srbiji fašizam je rasprostranjena i politički prihvatljiva i u srpskom društvu etablirana pojava") koji, najblaže rečeno, nisu potkrijepljeni referencama niti o kojima postoji neki čvrsti konsenzus. --OC Ripper (razgovor) 23:03, 5 decembar-просинац 2014 (CET)

Dodao sam i oznaku za brisanje. Uvodni pasus je dovoljan da bi se vidio cjelokupni karakter članka. Uz sve navedeno, smatram da nema apsolutno nikakve osnove da članak, barem ovakva sadržaja, ostane na Wikipediji, pogotovo jer je Mladifilozof, kroz ove ili one članke, ovu temu obradio ne detaljno, nego... hvalevrijedno. Ne znam što je autor htio reći niti koja je svrha ovoga članka, ali ovo bi moglo na nekav blog, ali ne na Wiki --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:17, 5 decembar-просинац 2014 (CET)
Možda bi se nešto odavde (uz odgovarajuće ograde i reference) moglo prebaciti na članak Srpski nacionalizam. U svakom slučaju, Radomir Konstantinović jedan poduži odeljak u svojoj Filosofiji palanke posvećuje "srpskom fašizmu", kako ga sam definiše, i možda bi tom njegovom pojmu bilo vredno posvetiti jedan članak ovde. Međutim, moram prvo iskopati tu knjigu, sad se ni pod najvećim mukama ne mogu setiti gde sam je stavio. Ali naći ću je, da... --Igor Windsor (razgovor) 23:32, 5 decembar-просинац 2014 (CET)
Mada, sad kad sam opet pročitao članak, moram priznati da u njemu ne nalazim ništa činjenički sporno. Tako da, za sada, nisam za brisanje; oznaka o neutralnosti je dovoljna. A trebalo bi svakako neke stvari malo preformulisati i za svaku tvrdnju dodati reference. --Igor Windsor (razgovor) 23:45, 5 decembar-просинац 2014 (CET)
Sta god bilo ovo je cista budalastina od Dardanelija. Fasizam se moze javiti u svim nacijama i ne samo u nacijama. Ne moze se sediti na 2 stolice Dardaneli. --Kolega2357 (razgovor) 00:49, 6 decembar-просинац 2014 (CET)
Ja ću se truditi da nađem još izvora za sadržaj na članku i da proširim članak takođe smatram da članak treba da se nalazi jer prikazuje defakto pristunost srpskog fašizma i nacionalsocijalizma od početka 20 veka pa do danas svi uređivači trebaju da sede na dve solice a ne na jednoj jer kad se sedi na dve stolice to je dokaz neutalnosti uređivača.--Dardaneli799 (razgovor) 01:01, 6 decembar-просинац 2014 (CET)
Ti se nisi trudio da ovaj clanak napravis zato da bi ga neko drugi citao vec si napravio iz ciste osvete prema svojim bivsim saradnicima sa srpske Vikipedije koji su te na svom privatnom projektu banovali trajno. Nemoj se truditi progurati nesto sto nije samo po sebi tacno. Shvati vec jednom da niko nije protiv tebe sam ides glavom o zid. --Kolega2357 (razgovor) 01:04, 6 decembar-просинац 2014 (CET)
Kakvoj crnoj osveti ja pravim članke koje smatram da trbaju da se nalaze na ovom sajtu a to oko mog sukoba na srpskoj Vikipediji sa nekim od administratora nema nikakve veze sa srpskohrvatskom Vikpedijom niti bi trebalo da ima veze.

Ulažem oštar protest[uredi kod]

Ulažem oštar protest jer štagod da je unesem uključujući i relevantne izvore korsnik Kolega2357 pravi izmene i onemogućava me da dopinosim članku nije mu to prvi put da pošto se neslaže sa nekim člankom i postojanjem nekog članka da mi konstantno uklanja uneti sadržaj molim administratore da reaguju.--Dardaneli799 (razgovor) 01:08, 6 decembar-просинац 2014 (CET)

Pošto je članak ionako već označen odgovarajućim etiketama, pustimo korisnika da dalje radi na njemu i možda ga malo i popravi. --Igor Windsor (razgovor) 01:16, 6 decembar-просинац 2014 (CET)
Sada sam stavio relevantne izvore od kojih je sačinjen sam članak samim tim se daje relevantnost samom članku i smatram da treba šablon da se ukolni jer sve tvrdnje unete u sam članak imaju adakvatne nepristrasne i nezavisne izvore iz relevantih medijskih kuća i autora samih tekstova.--Dardaneli799 (razgovor) 02:00, 6 decembar-просинац 2014 (CET)
Dakle, ako sam dobro shvatio - izvori za članak koji sugerira serioznu povijesnu, sociološku, političku pa čak i filozofsku analizu prisutnosti i razvoja određenog fenomena u jednoj zemlji su... članci na medijskim portalima? Novinski članci su akademski izvori? Zar doista? I da... naslov članka sugerira jedno, a sam sadržaj drugo. Naime, dok naslov sugerira postojanje "srpske varijante" fašizma (kao što je, primjerice, bio nacizam u Njemačkoj, ustaštvo u Hrvatskoj ili frankizam u Španjolskoj), sadržaj mahom govori o tome kako u Srbiji ima fašista i što Umberto Eco o svemu tome misli... ovo sve bi se moglo skratiti, razrezati i ubaciti u nekakav članak o fašizmu danas. Još uvijek ne vidim njegovu svrhu, a ovo dodavanje "izvora" je smiješno.
@Kolega2357, što nisi i ti blokiran na skoro svim projektima, na ovo ili ono vrijeme, osim ovoga? Mislim, ne znam odakle tebi obraz da nekome govoriš da se osvećuje jer je negdje blokiran... rugao se lonac loncu... --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:36, 6 decembar-просинац 2014 (CET)
Na osnovu izbora je napisan članak i sasvim nedoliči da stavljate da je članak bez izvora članak sam proširio i razgraničio pojmove tako da netreba da predstavlja neki problem za opstanak ovoga članka pitam se dali ste uopte pročitali sadržaj izvora?.--Dardaneli799 (razgovor) 02:53, 6 decembar-просинац 2014 (CET)
Igrom slučaja, bavim se pisanjem akademskih radova i izvan Wikipedije (gdje je moja referenciranost kod kraćih članaka prilično traljava, ali što je tu je) i znam što su to akademski izvori i kako se oni koriste. Novinski članci s medijskih portala nisu i ne mogu biti referentni izvori za povijesne, sociološke, političke i filozofske studije. Za iste se valjaju, redom, nabaviti: povijesne knjige i arhivski materijali, sociološke studije i članci objavljeni u znanstvenim časopisima i udžbenicima, političke studije u istom tipu izvora i dakako filozofske rasprave ili eseji. Sve ostalo su špekulacije nedovoljno infomriranih ili samoprozvanih analitičara temeljene na uskom empirijskom uvidu koji može biti, a u ovom konkretnom slučaju vjerojatno i jest, točan, ali je kao takav neadakvatan izvor za enciklopedijski članak koji iznosi komentar i kritiku, a pogotovo kada se radi o kontroverznoj temi. I, tehnički, članak jest bez izvora jer sve što je stavljeno u njega ima karakter vanjske poveznice, a ne izvora --Biljezim se sa štovanjem,Poe 03:08, 6 decembar-просинац 2014 (CET)

Sugestije za popravku[uredi kod]

Ne znam da li je lakše popravljati ovaj članak, ili napisati novi kraći koji bi zadovoljio wiki standarde... u svakom slučaju, evo glavnih zamerki i sugestija kako da se članak popravi:

  • Pod jedan naslov "srpski fašizam". Iako ne sporim da postoji srpski fašizam kao predmet istraživanja, na wikipediji je ipak uobičajeno izučavati ideologije po državama, pa bi "fašizam u Srbiji" ili "neonacizam u Srbiji" bilo primerenije. Na engleskoj wiki je postojao članak "neonacizam u Srbiji" ali je preimenovan u Krajnja desnica u Srbiji, tako da treba razmisliti o svim alternativama.
  • Već prva rečenica nije u skladu sa temeljnom wiki smernicoma o nesvrstavanju i nedonošenju sudova: "država kao temelj ljudskog društva i nacija kao izvršni organ u ovoj devijantnoj smernici, samo su potvrda kontinuiteta fašizma u Srbiji". NPOV verzija bi zvučala otprilike ovako: "Neki autori smatraju da država kao temelj ljudskog društva i nacija kao izvršni organ, predstavljaju potvrdu kontinuiteta fašizma u Srbiji..." To bi otprilike trebalo uraditi sa svakom drugom rečenicom, zato nisam siguran da li se isplati prepravljati ga ili napisati dobar kraći članak.
  • Članak na kraju ima spisak literature, ali nema referenci u samom tekstu, tako da se ne zna koji izvor pokriva koju tvrdnju. A niti jedna tvrdnja ne može biti bez izvora.

Evo glavnih smernica, pa ako je neko raspoložen da radi na članku nadam se da će mu ovo olakšati. --Mladifilozof (razgovor) 20:36, 6 decembar-просинац 2014 (CET)

Neofašizam[uredi kod]

Ošišala sam i počešljala tekst koliko se moglo. Međutim, sad vidim da uopće nemamo članka o neofašizmu, a kamoli o neofašizmu/neofašizmima na teritoriju bivše države, koji radosno dijele mnoge zajedničke karakteristike kao što su novogovor, pseudomitologija i autoritarni nacionalizam. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 11:08, 26 decembar-просинац 2014 (CET)

Kategorizacija[uredi kod]

Predlažem da se u izboru kategorija držimo onih za članak na en.wiki. [[1]]

Kao što se može videti na en wiki u kategorizaciju ne spava antikomunizam što je ovde Dardaneli progurao. --93.86.137.229 11:34, 27 decembar-просинац 2014 (CET)

Bravo[uredi kod]

Interesantno da na SH Wikipediji neofasizam postoji samo u Srbiji. Kako vidim iz razgovora to je tema napravljena cak i pre opsteg clanka o neofasizmu. Jako mi je drago da sad mogu da se razuverim da je ova pojava karakteristicna samo za Srbiju i srpski narod, jer sam siroma' bio u zabludi pa sam smatrao da i u susednim drzavama toga ima na pretek.

Orion1964 (razgovor) 17:13, 13 decembar 2016 (CET)[odgovori]