Razgovor:Kamenovanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Kamenovanje.
Rad na člancima


Glede ove izmjene [1], radi se o propagandi koju su iranski službenici odbacili još 2005. g. Mainstream-propagandnom smeću nije mjesto na enciklopediji. --Orijentolog (razgovor) 06:35, 3 decembar-просинац 2012 (CET)

P.S. Osim ove izjave gore koju je BBC prenio još prije osam godina, pojašnjenja se mogu naći i na službenim iranskim stranicama[2], a o slučaju je pisao i francuski homoaktivist Thierry Meyssan[3] Bude li potrebno, mogu iskopati i kazneni zakon sa službenih stranica. --Orijentolog (razgovor) 06:57, 3 decembar-просинац 2012 (CET)

Thierry Meyssan je teoretičar zavjere, toliko o njemu. Postoje određene kontroverze oko kamenovanja u Iranu, najbolje će biti da se napiše poseban članak na tu temu, što ću uradiiti čim budem imao vremena. Ako iranske vlasti nešto demantuju to ne znači da je to izmišljeno, moglo bi lako biti da iranske vlasti lažu?--W i k iR 13:25, 3 decembar-просинац 2012 (CET)

http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/26/sakineh-mohammadi-ashtiani-hang-iran

"Malek Ajdar Sharifi, the head of the judiciary in East Azerbaijan, said on Sunday that the prison does not have the "necessary facilities" to carry out the sentence of stoning. Therefore, he said, authorities are considering hanging as an alternative." --W i k iR 13:41, 3 decembar-просинац 2012 (CET)

Sigurno, moglo bi biti da mediji država s kojima je Iran na ratnoj nozi govore istinu, a da glasnogovornik pravosuđa, drugi službenici, suci i konačno sam zakon - lažu. :)) Isto je moguće da u državi u kojoj se pola stanovnika služi mobitelom s kamerom i internetom nikad nije zabilježen slučaj kamenovanja. Očigledno, takve priče spadaju u domenu teorija zavjere. --Orijentolog (razgovor) 19:44, 3 decembar-просинац 2012 (CET)
Nikad nije zabilježen slučaj kamenovanja?--W i k iR 21:34, 3 decembar-просинац 2012 (CET)
Nikad nije zabilježena invazija vanzemaljaca? Budi ozbiljan. --Orijentolog (razgovor) 00:06, 4 decembar-просинац 2012 (CET)

Moje shvatanje osnovnih principa na kojima se zasniva Wikipedija je sledeće:

Sadržaj na Wikipediji mora biti potkrijepljen uglednim i pouzdanim izvorima, kako bi se izbjeglo originalno istraživanje. Iz toga proizilazi jedan od osnovnih principa Wikipedija, a to je provjerljivost (neki ga zovu i provjerljivost, ne istina). Šta to znači? To znači da sve ono što se unese u neki članak mora biti potvrđeno takvim izvorima, a sve ono što nije potvrđeno takvim izvorima treba biti uklonjeno iz članka (s tim da se može dati neki razuman rok da se to referencira). Zbog čega Wikipedija nije zasnovana na "Istini" (sa velikim "I")? Pa zato što na internetu ima mnogo "tragača za istinom" i "boraca za istinu i pravdu" sa mnogo različitih verzija istine, da je jednostavno nemoguće odrediti čija je verzija "Istine" zapravo istina. Zbog toga idemo na pouzdane izvore. Ako postoji neslaganje između više pouzdanih izvora, onda predstavljamo sva gledišta proporcionalno njihovoj zastupljenosti u tim istim izvorima. Zbog čega sve ovo govorim? Zato što mi je dosadilo da se stalno prepirem sa korisnikom čiji je jedini argument taj da postoji velika zavjera protiv iranskog režima i države, i da zbog toga svi inače pouzdani mediji, autori, pa i države lažu i šire propagandu, te se zato ništa što oni objave ne može smatrati "Istinom", nego je istina samo ono što objavi teokratski režim i njegovi mediji. Taj korisnik je napisao mnoštvo članaka koji šire iransku prorežimsku propagandu i veličaju teokratski režim do te mjere da se stvara slika da je Iran (zemlja čiji je pravni sistem uveliko zasnovan na šerijatu, a Ajatolah ima veću moć od predsednika) jedna moderna , demokratska država, koja štiti ljudska prava i slobode, u kojoj postoji apsolutna sloboda govora, u kojoj uopšte nema cenzure, koja je jedna velika, nevina žrtva mračnih prozapadnih sila s jedne, i prosunitskih s druge strane, da prosječnom korisniku jednostavno dođe da zaplače. Naravno da mi ne pada na pamet da učestvujem u daljoj raspravi na ovu temu, imam i pametnija posla.--W i k iR 14:11, 4 decembar-просинац 2012 (CET)

Nema ovdje nikakvih teorija zavjere, već samo nečije lakovjernosti, predrasuda, pa i primitivizma. Za početak, na hrvatskoj Wikipediji sastavio sam gotovo 1000 članaka o Iranu, većinom o starovjekovnoj (predislamskoj) povijesti i geografiji. Prilikom sastavljanja istih, >90% izvora su akademski radovi i to u velikoj većini pisani na - britanskim i američkim univerzitetima (primarno Cambridge i Columbia). Znači, ne trebaju mi lekcije nekog tko za "pouzdane" izvore smatra tabloide i slična smeća koja nađe traženjem po Googleu. Glede ovog članka, Ervand Abrahamian (Armenac školovan u Engleskoj i jedan od vodećih autoriteta za modernu iransku povijest) u knjizi History of Modern Iran (2009) na str. 189. jasno navodi isto ono što potvrđuju i iranski izvori - da je na papiru zakona postojalo do 2002. godine, nakon čega je izbačeno zbog Hatamijevih reformi. Znači aludiraš da su Abrahamian i Cambridge isto tako dijelom "iranskorežimske zavjere"? U knjigi postoji i niz kritika na račun svih iranskih vlasti u 20. i 21. stoljeću, a ako netko misli da su pristrane onda je drugu stranu priče dužan potkrijepiti izvorima čija pouzdanost ima istu težinu. Musliman nisam pa po defaultu ne mogu "veličati teokraciju", ali zato jesam dvaput putovao tom zemljom na više tjedana i mogu se samo slatko nasmijati u facu onim pećinarima koji misle da je u Iranu dnevna zabava kamenovanjem preljubnica, da postoje dogovoreni brakovi, da je granica za udaju 9 godina, da se vješaju homoseksualci, da nema slobode govora i demokracije. Postoji ona lijepa uzrečica Rumors are carried by haters, spread by fools, and accepted by idiots. Pronađi se sam. --Orijentolog (razgovor) 22:17, 4 decembar-просинац 2012 (CET)
Ajde da se ovo završi:
Sada se dalje u miru dogovorite :)--Rjecina2 (razgovor) 11:20, 5 decembar-просинац 2012 (CET)