Razgovor:Julijanski kalendar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Julijanski kalendar.
Rad na člancima


Sasvim nov članak[uredi kod]

Raniji tekst članka je stavljen pod komentar. Imao je neke slabosti, npr. tvrdnja da je August produžio po sebi nazvan mesec, što se u engleskom članku izričito opovrgava.

Sitni podaci[uredi kod]

Encarta 2004, "Tracking the Passage of Time": stara rimska godina je imala 355 a ne 354 dana zbog straha od parnih brojeva. Zašto samo 10 meseci u najstarijoj verziji kalendara? Ovidije: toliko je prstiju na rukama.

Početak 45. pne.[uredi kod]

Negde sam pročitao (npr. [1] ) da je početak 45. pne. (1. dan Ianuariusa, ekvivalentan 31. decembru 46. pne. po kasnijem, stabilizovanom, jul. kal.) približno odgovarao prvom mladom Mesecu posle kratkodnevice, što bi proisticalo iz lunisolarne prirode tek napuštenog kalendara (Kalende su trebale biti oko mladog Meseca a Ide oko punog), ali pošto je novi kalendar bio čisto solarni, veza sa Mesečevim menama je brzo izgubljena. Prema programu Home Planet for Windows Release 3.3a (John Walker), konjunkcija Sunca i Meseca (astronomski mlad Mesec) bila je 2. januara -44. (tj. 45. pne.) u 03:26 UTC, što je odgovaralo 3. danu Ianuariusa tada uspostavljenog kalendara. U engleskom članku se ne pominje u kolikoj su meri meseci pred-julijanskog kalendara bili u skladu sa lunacijama (Mesečevim ciklusima). Ne bi bilo neobično da su se razilazili, kako je bio slučaj u npr. atičkom kalendaru. Alekol 22:12, 3 decembar-просинац 2008 (CET)