Razgovor:Joga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Joga.
Rad na člancima


Ova stranica je sramota za Vikipediju. Umesto objektivnog pisanja o jogi dozvoljava se nekriticko preuzimanje fanaticnih hriscansko-crkvenih pogleda na jogu.

Sporni tekst izbačen. --OC Ripper 14:08, 10 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Hvala na brzoj reakciji. Cim nadjem vremena i ako se snadjem sa "alatima" Vikipedije, pokusacu da napisem par osnovnih stvari o jogi.

Pozdrav svima koji su zainteresovani za ovu temu.

Nadam se da necete biti prestrogi pri ocenjivanju mog teksta, koji je moj prvenac na vikipediji. Svestan sam da su moguca mnoga poboljsanja, posebno sto se tice poveznica, linkova na izvore i dopuna (slike na pr.), ali se nadam da nisam ucinio neke sustinske greske u sadrzaju (ako pak nesto uocite, zahvalan sam za svaku sugestiju). Nisam bio siguran u pogledu obimnosti teksta. Cilj mi je bio dati osnovne informacije, a za sve ostalo staviti poveznice. Na zalost ispostavilo se da mnogi clanci na koje bih trebao da uputim, jos ne postoje (na pr. indijska filozofija, patandjalijeve jogasutre, karma joga...), ali se nadam da cu ih moci barem ukratko napisati, cim nadjem vremena. Dragan7 15:56, 13 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Neadekvatne promene od 14.7.2012[uredi kod]

"Sve ozbiljne škole joge oslobođene su svake primese religioznog."

Odakle vam uopste ta ideja ?

"Svaka škola joge sadrži sve dimenzije (aštange-stepenice) koje preporučuje Patanjđali (jama, nijama, asane, pranajama, pratjahara, dharana, dhjana i samadhi), iako neke joga škole stavljaju naglasak na fizičke položaje (asane) i na njihov zdravstveni učinak, neke joga škole na efekat koji se ostvaruje u vrhunskom sportu i umetnosti, neke joga škole na meditaciji i spiritualnosti. Ne treba zaboraviti da izvorno joga vodi ka dostizanju viših stanja svesnosti, pa su svi navedeni efekti samo dobrobit na putu samorazvoja ali ne i cilj."

Ovo isto nije tacno.

"joga predstavlja stanje obustavljenosti..."

Prevod koji sam uzeo od Zorana Zeca "joga je u obustavljenosti..." mi se cini bolji, jer joga ne "predstavlja" vec "je" ...

Osim toga cini mi se da neko pod krinkom naucnog predstavljanja joge radi samoreklamu, no kako vam milo tako vam bilo. :)