Razgovor:Jehovini svjedoci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Jehovini svjedoci.
Rad na člancima


Treba dodati naznaku da je ceo prilog iz ugla Jehovinih svedoka .Nije objektivno napisan.Stvari koje se iznose su učenje Kule stražare i treba da čitaoc zna da je ceo prilog subjektivan.

Primer: Jehovini svedoci odbacuju, između ostalih, dogmu o Trojstvu, jer o njoj se ne govori u Svetom Pismu. U ovo se može uveriti svako ko poznaje tekst Svetog Pisma. Oni osporavaju i odbacuju i nehrišćanske simbole kao križ, praznike i običaje, jer su oni, po Bibliji, mnogobožačkog,tj. paganskog porekla. Čitaocu se nameću da je njihovo učenje po Bibliji.To nije objektivno iformisanje.

Bilo bi dovoljno napisati: Jehovini svedoci smatraju da dogma o Trojstvu nije po Svetom pismu. I Oni smatraju da su drugi simboli paganski,ali ne sme da se nameće "jer su oni po Bibliji paganskog porekla".Time nameću čitaocu svoje učenje a ne iznose da je to njihov stav.

Uzeto u obzir. Članak će, prije ili kasnije, biti izmijenjen u skladu s pravilima Wikipedije. --OC Ripper 08:08, 1 februar-вељача 2012 (CET)

Stranica je opet izmenjena i opet se nameće doktrina Kule stražare kao istina.

Ponovno brisanje[uredi kod]

Izbrisan je deo o kritičkim stavovima. Tekst o Jehovinim svedocima je prekopiran iz Kule stražare i kao takav potpuno pristrasan te daje ljudima samo sliku koju Jehovini svedoci nameću o sebi. Deo koji je bio namenjen za kritičke stavove je izbrisan čime se ne ostavlja mogućnost ljudima da saznaju o organizaciji iz drugog ugla. Mislim da bi bilo pošteno vratiti taj deo a ceo članak staviti na razmatranje kako bi se uredio u skladu sa smernicama Vikipedije.

Ubačen je novi uvod, temeljen na tekstu iz en.wiki. --OC Ripper (razgovor) 09:00, 30 studeni-новембар 2012 (CET)

Izbrisan je deo koji se odnosi na kritike koji takođe postoji na en.wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Jehovah%27s_Witnesses#Criticism Koje pravo uzimate sebi da zabranite ljudima da saznaju da postoji i druga strana medalje ako je na engleskom vikiju dozvoljavaju? Da li treba da prijavljujem nekom da očigledno imate dvostruke standarde koji se suprotstavljaju osnovnim smernicama wikipedije?

Taj se dio može slobodno ubaciti (prevesti ili prilagoditi), naravno uz ubacivanje referenci i svega što ide. Kritiziranje članka u samom tekstu članka, s druge strane, nije u skladu s pravilima. --OC Ripper (razgovor) 08:15, 1 decembar-просинац 2012 (CET)

Komentar koji je ostavljen u ovoj izmjeni uklonjen je iz članka i prebačen na szr:--W i k iR 15:58, 1 decembar-просинац 2012 (CET)

Komentar rečenice: "U ovo se može uveriti svako ko poznaje tekst Svetog Pisma."

Ovo je tvrdnja Jehovinih svedoka,na suprot svi ostali koji poznaju Bibliju tvrde suprotno.Tako da smatram da bi ova rečenica trebala da se izmeni u : "Neka svako uzme Bibliju pa neka bez ičijeg uticaja sam dođe do zaključka"

Izjavom koju kritikujem se nameće sopstvena doktrina. Metode osporavanja krsta od strane Jehovinih svedoka su veoma diskutabilne. I ovde bih predložio radije proučavanje tih tvrdnji jer metode kojima se služe da ospore nisu prilične za jednu organizaciju koja tvrdi da je u istini.Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Poelbuster (razgovordoprinosi)

Šablon[uredi kod]

Izbacio sam šablon "Osnovna verovanja Jehovinih svedoka" jer je glomazan i treba ga smanjiti. Ne mogu ga nikako uklopiti u članak. Za sada neka bude ovde dok ga neko ne popravi:--W i k iR 16:30, 1 decembar-просинац 2012 (CET)

Kritika[uredi kod]

Deo koji je napisan kao kritika je najulepšanije moguće viđenje iz ugla Jehovinih svedoka. Sve ostale kritike koje bi ljudima ukazale na jako ozbiljne greške organizacije Jehovini svedoci ne mogu da trpe pa će ih zato i brisati. Ceo članak ne ispunjava osnovne kriterijume Vikupedije o nepristrasnosti i zato molim da se kao takav i obeleži. Poelbuster (razgovor) 20:06, 3 decembar-просинац 2012 (CET)

Jehovini svedoci - Osnovna biblijska učenja koja zastupaju
Sveto pismo nedeljiva je celina i predstavlja Božju nadahnutu Reč 2.Timoteju 3:16; 2.Petrova 1:20,21
Isus Hrist Božji prvorođeni Sin, nije jednak s Bogom Matej 3:17; Dela apostolska 4:12
Bog Stvoritelj svega, Suveren celog svemira Jovan 10:36; 6:57; Otkrivenje 4:11
Božje ime Jehova Njegovo lično ime koje ga razlikuje od svih drugih bogova Psalam 83:18; Isaija 26:4
Mučenički stub (krst) Isus nije razapet na krstu, već na stubu srama Galatima 3:13; Dela apostolska 5:30
Otkupnina vrednost Isusovog savršenog života položenog za grešno čovečanstvo Matej 20:28; 1.Timoteju 2:5,6
Božje Kraljevstvo Božja vladavina za celo čovečanstvo Danilo 2:44; 7:13,14; Isaija 9:6,7; Matej 6:9,10
Duša to je sam čovek, životinja ili njihov život; smrtna je Ezehijel 18:4; Propovednik 9:10
Spiritizam komunikacija sa nadljudskim demonskim silama koje Biblija strogo osuđuje 5.Mojsijeva 18:10-12; Galatima 5:19
Uskrsenje osnovna nauka Biblije; predviđeno uskrsavanje miliona umrlih osoba 1.Korinćanima 15:20-22; Jovan 5:28,29; 11:25,26
Satana Božji neprijatelj i klevetnik, uzročnik sveg zla i patnje 1.Jovanova 5:19; 2.Korinćanima 4:4; Jovan 12:31
Ostala učenja i verovanja Svedoka: potražite opširnije informacije o: Krv, 144 000, Molitva, Pakao, Kipovi, i dr.