Razgovor:Iseljavanje muslimana iz Srbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Iseljavanje muslimana iz Srbije.
Rad na člancima


“ Rijetko je u svijetu jedan narod uspio da u posljednjih 150 godina proširi svoj državni teritorij i protjera nesrpske narode, kao sto su to postigli Srbi.[24]

Jezička i logička netačnost[uredi kod]

"u ustaničkoj Srbiji činili su muslimani islamizovani Slaveni (današnji Bošnjaci)" - Ako su današnji Bošnjaci stvorili teoriju da vode poreklo od pre otomanskih Bošnjana koji su islamizirani (kako bi porekli da su Srbi ili Hrvati) ama baš nikakve logike nema da islamizirane Srbe iz Srbije neko smatra "Bošnjacima" jer reč Bošnjak nastaje iz reči Bosna. Islamizirani Sloveni u Srbiji ne mogu da budu Bošnjaci (osim u pojedinim slučajevima ako se neko doselio iz Bosne). Druga je stvar što današnji "Bošnjaci" ne priznaju da je dobar deo njih poreklom iz Srbije."

— Dženana Efendić-Semiz

nevjerovatno kakve ti gluposti citiras ovdje , to je za ne povjerovari . sa zadovoljstvom sam izbrisao to , kao i nazivanje muslimana u srbiji "bosnjacima" . i po doticnoj gospodji su srbi prosirili svoj teritorij a nisu vratili ono sto su im turci okupirali 300 400 godina ranije ... koja demagogija ... vjerovatno su i grci pocinili zlocin sto su oslobodili atinu i prosirili drzavni teritorij , bugari sto su oslobodili sofiju itd . i to sve od osoba koje obozavaju istanbul , i dozivljavaju ga kao neku majku svih bosanskih muslimana , rone krokodilske suze za "muhadzirima" iz srbije , a ne pada im napamet da pomisle da je carigrad i pola turske bilo naseljeno grcima , a drugi dio hetitima . odvratno i licemjerno do bola ... i mladifilozof nam stavi takve citate takvih osoba . i kad se pise o toj temi treba uzeti u obzir i kontekst turske okupacije i terora koji su provodili nad tim prostorom balkana i progonima hriscanskog stanovnistva , ne pocinje svijet ni istorija od 1850. i krokodilskim suzama bosnjackih mitomana ... bio je tu i progons hriscanskog stanovnistva . definitivno prestajem da obracam paznju na tvoja pisanja , jer ti si jedan obicni rezimski NVO propagandist i novinarcic koji se nije znao izraziti na druge nacine , pa je izabrao ovaj ... definiticno nisi vrijedan da obracam paznju na tvoje clanke . --77.78.196.80 17:06, 28 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Većina današnjih promjena je po mom skromnom mišljenju OK (nisam pretjerano upoznat s tematikom) osim rečenice:"Pre Prvog srpskog ustanka, u Srbiji je živelo muslimansko stanovništbo" pošto bi bilo dobro napisati ako se ima nekakav podatak koliko je bilo muslimana (približno). Možda grešim, ali onaj raniji podatak o nekoliko stotina hiljada muslimana je nevjerovatan pošto bi po tome ako ne grešim oni bili većina. Bez obzira na to sadašnja definicija postavlja pitanje koliko je bilo muslimana u Srbiji.--Rjecina2 19:54, 28 avgust-коловоз 2010 (CEST)
I dan danas zivi Vlaha i Cigana koliko hoces u Srbiji. Tacno bi bilo muslimanske narode a ne nesrpske narode. To je velika glupost posebno kad se vidi koliko su velikosrpski ratnici bili cincarskog ili drugog porekla.

Promašena tema[uredi kod]

Deo o Jugoslaviji ne pripada ovom članku. Tema članka je iseljavanje iz Srbije a ne Jugoslavije. Predlažem da se izbaci taj deo ili izdoviji u novi članak. --93.86.232.183 16:03, 17 oktobar-листопад 2010 (CEST)

-nikad dosta falsifikata-[uredi kod]

"Albanci muslimani su sve do 1878. godine živeli na području Leskovca, Vranja, u Pešteru blizu Sjenice i u dolini južne Morave.[7] Vasa Čubrilović piše da su oblasti Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, sve do Niša, nazivane "Toplički Arnavutluk".[8] Srpsko-turski rat 1876-1878. godine je vođen u oblasti Niškog sandžaka, uključujući njegove jugozapadnom delove naseljene Albancima. Srpska vojska je činila zločine nad albanskim civilima, prisiljavajući ih da napuste svoje domove i odu.[9] Poverenik na srpskoj granici, Englez Džon Ros zabeležio je sledeće: “Gotovo svo stanovnišvo zapadnog dela Niškog sandžaka, koji je predat Srbiji, bili su Albanci muslimanske veroispovesti ... Svi oni su izbegli u Kosovski vilajet, napuštajući čitavu zemlju.[10]"


toplički kraj je poznat po tome što ogroman broj stanovništva čine starosedeoci. mojoj familiji se koreni u prokuplju mogu naći čak do 16. veka, što je slučaj i sa ostalim topličanima sa kojima sam imao prilike da pričam na tu temu. sreća je da niko ozbiljan ne uzima wikipediu kao relevantan izvor informacija.

Naziv članka[uredi kod]

Naziv članka je pogrešan. Nisu se muhadžiri iselili iz Srbije, već su se muslimani iselili iz Srbije pa su zato su takvim iseljavanjem postali muhadžiri. --Antidiskriminator 13:52, 26 siječanj-јануар 2011 (CET)