Razgovor:Hermann Neubacher

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Teritorijalne ustupke kome? Draži ili Nediću? Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Orion1964 (razgovordoprinosi)

Upotreba Nojbaherovih citata[uredi kod]

Upotreba Nojbaherovih citata u članku ima dva bitna ograničenja:

  1. Treba ih koristiti umereno, jer ne možemo celu njegovu knjigu prekopirati ovde.
  2. Ne mogu se koristiti da bi dokazali nešto, jer je to nacistička propaganda.

Nojbaherove citate koristimo da oslikamo njegove stavove, kao pristrasnog svedoka događaja o kojima piše. Za istinu o istorijskim događajima, koristimo istorijske izvore i naučne radove. On je ipak osuđeni nacistički ratni zločinac, koji u svojoj knjizi opravdava svoja dela i svoje saradnike.

Dakle, treba izabrati po neku rečenicu, u kojoj se oslikava suština njegovih stavova. Takođe je pre navođenja citat bitno dati ogradu, tj. kontekst, kako čitaoce ne bismo doveli u zabunu. Dakle, ukoliko Neubacher pozitivno govori o Milanu Nediću, moramo napomenuti da su se oni borili na istoj strani, strani nacističke Nemačke. Ukoliko on piše za njega da je "spasavao Srbe" ne možemo to nekritički prenositi, jer to je bila zvanična propaganda Nedićeve vlade. Eventualno možemo reći da je neke Srbe spašavao, dok je druge slao u koncentracioni logor Banjica i strelište u Jajincima. Dakle, samo pažljivo sa tim. --Mladifilozof (razgovor) 13:30, 15 студени-novembar 2014 (CET)

  • O licnosti Nojbahera je receno u prvom delu clanka, i sasvim je jasno ko je on. Naravno da su mu kao bivsem nacisti bili blizi stavovi nacionalista nego komunista. Citati koji su prethodno bili postavljeni su bili izabrani tako da ispadalo da je Nojbaher imao bolje misljenje o komunistima nego o nacionalistima, a tesko da je tako. Nisam bas ubedjen da se Nojbaherova knjiga moze svesti pod termin "nacisticka propaganda". U svojoj knjizi on vise puta govori o Titu i partizanima sa uvazavanjem, a to tesko da je svojstveno nacistickoj propagandi. Nojbaher je bio dobar poznavalac prilika na Balkanu i stvari je prikazao onako kako ih je on video. Da li je bio bio objektivan? Taman toliko koliko je objektivna i svaka druga memoarska proza, ali tesko da mozemo da ga nazovemo lazovom.

--Orion1964 (razgovor) 09:01, 16 студени-novembar 2014 (CET)