Razgovor:Constantin Brâncuși

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Razgovor:Constantin Brâncuşi)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Constantin Brâncuși.
Rad na člancima


(bez naslova)[uredi kod]

               BRANKUŠIJEV MEMORIJALNI KOMPLEKS U TRGU ŽIU
  Poslednje Brankušijevo genijalno ostvarenje je Memorijalni kompleks u Trgu Žiu, u Rumuniji, napravljen u periodu od 1937. do 1938. u slavu heroja iz županije Gorž, poginulih u Prvom svetskom ratu. 
  Kompleks u Trgu Žiu čine tri osnovne celine: Sto ćutanja,Kapija poljupca i Stub beskraja. 
  Tri skulpture su smeštene po vertikalnoj osi u odnosu na reku Žiu. 
  Aleja polazi od lepo uredjene rečne obale i vodi do Stola ćutanja, doboša od kamena, postavljenog na drugi doboš koji ima kraći prečnik, i okružen je sa 12 taburea od kamena. 
  Druga aleja, duga 121 metar vodi prema Kapiji poljupca i završava se na ulazu u javnu baštu. Na njenim se stranama nalazi 30 kamenih stolica. Pravac se zatim, nastavlja  još 1154 metra, to je Put heroja,koji prolazi kroz ceo grad sve do Stuba beskraja koji je smešten u centru jednog okruglog trga, koji podseća na primordijalni oblik jajeta. 
  Stub beskraja predstavlja snagu, let i  uspon. Let ka nebu, ka nebesima. U njemu su sjedinjene harmonija, mudrost i snaga. 
  Ceo kompleks je koncipiran kao nevidljiva, svečana povorka duša heroja koja tri puta zastaje na putu uspenja ka nebu. Pogledati: Kamenko M. Marković, Brankuši, 2015, str.39.

Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 89.216.249.5 (razgovordoprinosi) 07:47, 26. septembra 2015‎.