Razgovor:Albanski ustanak 1912.

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Albanski ustanak 1912..
Rad na člancima


Kosovo stub.svg

Ovaj članak je deo Kosovo wikiprojekta, čija je namera da stvori i poboljša članke koji obrađuju teme vezane za Kosovo. Cilj projekta je objektivna i detaljna obrada kosovskih tema na Wikipediji srpskohrvatskog jezika. Ukoliko želite da sarađujete, ili da se bliže informišete o projektu, pogledajte stranicu Kosovo wikiprojekta.


"Veliki albanski ustanak 1912. godine je doveo je do stvaranja nezavisne Albanije nakon nekoliko meseci borbe."

Ova rečenica je pogrešna iz dva razloga:

  1. Nije ustanak doveo do stvaranja nezavisne države Albanije, već Balkanski ratovi i Londonska konferencija zaključena potpisivanjem mira u maju 1913
  2. Ustanak je izbio početkom 1912. godine a nezavisna Albanija je stvorena polovinom 1913. godine, znači da nije stvorena nakon nekoliko meseci borbe, jer je ustanak prestao u avgustu 1912 tako da je bio završen mesecima pre nego što je Albanija stvorena, što znači da nisu borbe ustanika dovele do njenog stvaranja.

Predlažem korenitu izmenu teksta prve rečenice. --Antidiskriminator 16:57, 9 studeni-новембар 2010 (CET)

Turska 1912?[uredi izvor]

U tekstu se pominje Turska i Turci. U pitanju je Osmansko Carstvo (Turska nije postojala 1912) a vojnici Osmanskog carstva nisu bili samo Turci. To je i iz teksta članka očigledno jer se pominje masovno dezertiranje Albanaca iz vojske Osmanskog Carstva.--Antidiskriminator 23:50, 31 avgust-коловоз 2011 (CEST)