Ratno profiterstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ratno profiterstvo je izraz koji opisuje aktivnosti kojima je korištenje rata, odnosno ratom stvorenih političkih i ekonomskih okolnosti, kako bi se steklo bogatstvo i materijalna korist, i to u pravilu na način suprotan zakonu, običajima, osnovnim etičkim normama i/li na račun žrtava rata i širokih slojeva stanovništva kojih su uslijed njih izloženi siromaštvu i drugim oblicima stradanja.

Kroz historiju su postojali razni oblici ratnog profiterstva, a materijalna korist nastala ratom se često navodi kao jedan od glavnih motiva za pokretanje, odnosno poduzimanje rata. Pod time se, međutim, najčešće ne podrazumijeva pljačka neposredno vezana uz ratne operacije; izraz "ratno profiterstvo" umjesto najčešće podrazumijeva aktivnosti u "pozadini", odnosno aktivnosti pojedinaca i institucija koje koriste ratne okolnoste kako bi se brzo obogatili kroz aktivnosti koje na prvi pogled izgledaju "legitimnim". Kao klasičan primjer ratnih profitera se navode trgovci hranom i drugim nužnim namirnicama, koje ratne okolnosti koriste kao izgovor za enormno povećanje cijena u maloprodaji. Okvirno se pod ratnim profiterima mogu također podrazumijevati pojedinci i poduzeća koji ratne okolnosti koriste kako bi ishodile lukrativne ugovore o javnoj nabavi, odnosno nametnule monopol na određenom tržištu.

Izraz "ratni profiter" je u pravilu pežorativan, te se koristi u političko-propagandne svrhe, odnosno za omalovažavanje političkih i/li poslovnih suparnika, odnosno kao jedna od omiljenih populističkih slogana. Jedan od najpoznatijih primjera jest stav prema kome je prvi svjetski rat glavni uzrok imao u nastojanju proizvođača oružja i municije da sebi kroz trošenje svoje "robe" stvore trajni izvor prihoda; taj je stav bio široko rasprostranjen u javnosti međuratne Evrope i ostatku svijeta.

Razna zakonodavstva ratno profiterstvo tretiraju kao kazneno djelo. Među njima je i Hrvatska, koja je 2010. ustavnim promjenama izrijekom ukinula odredbe o zastari za ta djela koja se odnose na Domovinski rat, a temeljem kojih je 2012. nepravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanader.

V. također[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]