Rakalj

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Raški zaljev. Rakalj se nalazi do kave (kamenoloma)

*

Rakalj
Rakalj na karti Hrvatske
Rakalj
Rakalj
Rakalj na karti Hrvatske
Županija Istarska
Općina/Grad Marčana
Geografske koordinate
 - z. š. 44.983 N
 - z. d. 14.05 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 487[1]

Rakalj - Castelnuovo d' Arsa (tal.) je mjesto u jugoistočnoj Istri u Raškom zaljevu. Nalazi se u općini Marčana u Istarskoj županiji.

Zemljopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Nalazi se na jugoistoku poluotoka Istre smješten ne brdu na južnoj strani Raškog zaljeva.

Kultura[uredi - уреди | uredi izvor]

U Raklju djeluje katedra Čakavskog sabora.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Na istočnom Jadranu postojala je starogrčka kolonija Heraclea, koja je kovala i svoj novac, a do danas nije locirana. Lingvisti lociraju tu koloniju u Rakalj i to obrazlažu lingvističkim promjenama, ako je bio kontinuitet življenja. Kod romanskog stanovništva u kasnoj antici fonem h se gubi i toponim je vjerojatno glasio Eraclea ili Eracla, što je kod starih Slavena moglo dati Jerakla ili Rakla, Rakalj. Na ulazu u Raški zaljev nalazi se uvala Kalevojne, što je na grčkom kale (uvala), a voine je oblik grč. riječi oine (vino), po starogrčkom prije VI. st.pr.n.e.. Ako je taj toponim Kalevoine opstao 2.600 godina i to na ne baš gusto naseljenom području za pretpostaviti je da je i morala postojati grčka naseobina kako bi se prenijeli nazvi mjesta. Arheološka istraživanja bi morala potvrditi ovu tezu i to prvenstveno na lokalitetu Stari Rakalj gdje i jesu nađeni ostaci prapovijesnog kašteljera i antičke utvrde.

Stari Rakalj (Castelvecchio d'Arsa) bio je bliži moru, uglavnom danas nenaseljen. U tom dijelu nalaze se ruševine nekadašnjeg kaštela i crkva svete Agneze (Agnjije). Crkva je smještena na brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na more. Nedjeljne mise kod sv. Agneze se ne održavaju, ali postoji nekoliko dana u godini kada se maša, već tradicionalno, održava u ovoj crkvi. Vjenčanja isto nisu stran pojam za crkvu sv. Agneze jer se na to mjesto dolaze vjenčavati, kako iz okolnih manjih mjesta, tako i iz većih okolnih gradova.

Sam kaštel, čiji se ostaci vide i dan danas, vjerojatno je izgrađen početkom XI. st., a nešto kasnije se spominje pod nazivom Castellare de Rachir. 1535. godine Venecija dodjeljuje Stari Rakalj i Novi Rakalj obitelji Loredan, ali je kaštel u toliko lošem stanju da ga Loredani napuštaju i odlaze u Rakalj, današnje naselje.

Poznate osobe[uredi - уреди | uredi izvor]

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Ribarstvo i kamenolom

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. dzs.hr, STANOVNIŠTVO PREMA SPOLU I STAROSTI, PO NASELJIMA, POPIS 2001., pristupljeno 23. srpnja 2011.