Radovi Jože Plečnika u Ljubljani

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Radovi Jože Plečnika u Ljubljani
Svjetska baštinaUNESCO
[[Datoteka:|200px]]
 Slovenija
Registriran:2021 (31. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Radovi Jože Plečnika u Ljubljani predstavljaju primjer urbanog dizajna usmjerenog na mijenjanje identiteta grada nakon raspada Austro-Ugarske imperije, kada se iz provincijskog grada pretvorio u simboličnu prijestolnicu Slovenije. Transformacija se zasnivala na arhitektonskom dijalogu sa starijim gradom, služeći potrebama modernog društva 20. stoljeća u nastajanju.

Jože Plečnik 1943.

Jože Plečnik je rođen 1872. u Ljubljani. Školovao se u Grazu, i umjetničkoj akademiji u Beču, odsjek arhitekture, kod Otta Wagnera. Poslije studija radio je kratko u Italiji, zatim deset godina u Beču u Wagnerovom studiju i na kraju kao slobodni arhitekt. Između 1911 i 1921 Plečnik je živio u Pragu a između Prvog i Drugog svjetskog rata u Ljubljani.

Plečnikova Ljubljana je usko povezana sa njegovim domom u ljubljanskom naselju Trnovo. Kopnena osa od Trnova i istoimenog mosta, po Emonskoj i Vegovoj cesti, pa sve do centra grada i Kongresnog centra i parka Zvijezda nosi Plečnikovu ideju. Vodenu osu čine njegovi projekti uređenja riječnog toka rijeke Ljubljanice, njene pritoke Gradoščice, riječnih obala u centru grada, Čevljarskog mosta, poznatog Tromostovja, i riječne brane. Plečnikova djela se nalaze uzduž obe linije, kopnene i vodene, te stvaraju cjelinu koja se danas naziva Plečnikova Ljubljana. Sastoji se od trgova, parkova, ulica, šetališta, mostova i javnih objekata (Nacionalna biblioteka, crkve, tržni centri, groblje)[1]

Svjetska baština[uredi | uredi kod]

Prije proglašenja za svjetsku baštinu Ljubljana je dobila nekoliko priznanja:

  • Evropska komisija proglasila je Ljubljanu Zelenom prijestolnicom Evrope 2016.
  • Ljubljana je osvojila i turistički Oscar, Zelenu jabuku Međunarodnog udruženja turističkih novinara i pisaca FIJET.
  • Ljubljana je na konferenciji Global Green Destinations Day, dva puta uvrštena među 100 najbolje razvijenih zemalja u vidiku održivog razvoja na svijetu (Global Top 100 Sustainable Destinations).
  • Turistička Zajednica Slovenije na Slovenskim danima turizma dodijelila je prvo mjesto u kategoriji urbanih jezgri za ekološku zonu Slovenska cesta te prvo mjesto u kategoriji većih mjesta.
  • Pojedinačna arhitektonska ostvarenja Jože Plečnika su proglašena za spomenike kulture nacionalnog značaja, prema Pravilniku o proglašenju rada arhitekta Jožeta Plečnika u Ljubljani (Službene novine Republike Slovenije Br. 51/09 od 3. juli 2009.)

Godine 2021. i UNESCO je Plečnikovu Ljubljanu proglasio za Svjetsku baštinu.[2][3]

Lista djela[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Plečnikova Ljubljana - Pristupljeno 23.11.2021
  2. „Slovenija, spomenici upisani na listu svjetske baštine”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021. 
  3. „Radovi Jože Plečnika u Ljubljani”. UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021.