Radio Koper - Capodistria

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Studio Henrix Radio Kopra-Capodistria

Radio Koper - Capodistria regionalna je radio stanica sa dva programa na slovenskom i talijanskom jeziku.

Radio Koper/Capodistria
Grad pod koncesijomKopar
Područje emitiranjaJulijska krajina, Veneto
FrekvencijaFM 97,7; 103,1 i 103,6 MHz

AM 1170 kHz

Eutelsat 16 A DVB-S2-FTA
RepetitoriNanos
Početak emitiranja24. V. 1949.
Jeziktalijanski, slovenski
Sestrinske staniceNova Gorica

Povijest[uredi | uredi kod]

Radio Koper - Capodistria je započeo s prvim probnim emitiranjem iz Kopra 24. maja 1949. kao Radio jugoslavenske zone Trsta - Radio Trieste zona Jugoslava. Redivno emitiranje se nastavilo dan kasnije. Bio je u vlasništvu poduzeća D.D. Radiofonia S.A., koje je ustanovila tadašnja jugoslavanska vojna uprava Zone B Slobodnog teritorija Trsta. Do 1954. se odašiljao program na talijanskom, slovenskom i hrvatskosrpskom jeziku. Po ukidanju STT se je godine 1954. udružio s Radiom Ljubljanom i preimenovao u Radio Koper te uskoro se osamostaljuje kao Radio Koper - Capodistria. Od 1954. do 1979. je program pretežno na talijanskom jeziku, dva kratka slovenska bloka su bila u jutranjem i večernjem terminu. Od 1979. ta su se dva programa odvojila sa svojim odašiljačkim mrežama. 1980. je počeo djelovati studio u Novoj Gorici,


Ljubljana smanjuje slušanost radija i gledanost TV-a[uredi | uredi kod]

Radio Koper - Capodistria je kao pogranična i manjnska radio stanica u povijesti Julijske krajine odigrala jako važnu ulogu u zbližavanju susjednih naroda, posebno u hladno ratovskom razdoblju. Dugo godina je bio jedna od tri najslušanijih radio stanica (kao i televizijski program Telecapodistria) u Italiji, a njihov signal je dosezao sve do obala sjeverne Afrike. Od odcjepljenja Slovenije Radio Koper/Capodistria i Telecapodistria gube samostalnost stavljanjem pod RTV Sloveniju, koja je ukinila radio i TV repetitorski sistem u Italiji i smanjila program ukidanjem međugranični program koji je sveden na manjinski i regionalni.

Zgrada Radio i TV Koper-Capodistria

Slušanost[uredi | uredi kod]

Radio Koper/Capodistria je danas marginalna radio stanica čiji program na slovenskom je slušan u slovenskom dijelu Istre i na Krasu na obje strane granice, dok je program na talijanskom jeziku izgubio nekadašnju slušanost u čitavoj Italiji te je uglavnom slušan kod talijanske etničke zajednice u Istri i tršćanskoj i goričkoj provinciji.

Program[uredi | uredi kod]

Na plaži Izole uz muziku Radio Kopra

Program Radio Kopra se emitira od 5.00 do 24.00 sata. U tom vremenuu se dvojezično emitiraju tri regionalne informativne emisije, pet vijesti te govorne i muzičke emisije. Program nastaje u studiiju u Kopru i u regionalnom studiju u Novoj Gorici.

Radio Capodistria se uglavnom obraća pripadnicima 50 Kulturnih klubova Talijanske unije (Circoli Culturali dell' Unione Italiana) koji žive u Sloveniji i Hrvatskoj È un'emittente che ha contribuito a segnare un'epoca ed una pagina importante della radiodiffusione in questa parte d'Europa. Radio program za zajednicu Talijana igra važnu ulogu u interkulturalnoj razmjeni i doprinosi recipročnom informiranju za područje koje je pod Slovenijom, Hrvatskom i Italijom.

Izvor[uredi | uredi kod]