Rachel Jackson

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Rachel Robards Jackson)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rachel Jackson
Rođenje(1767-06-15)15. 6. 1767.
Okrug Halifax, Kolonija Virginia, Britanska Amerika
Smrt22. 12. 1828. (dob: 61)
Vjeroispovijestprezbiterijanka
Suprug/aLewis Robards (1787-1790; razvod)
Andrew Jackson (1791-1828, njena smrt)
(1791–1794 kasnije poništen)
Potpis

Rachel Donelson Robards Jackson, rođena kao Rachel Donelson, (15. jun 1767 – 22. decembar 1828) bila je supruga američkog vojskovođe, državnika i predsjednika Andrewa Jacksona. Iako se ponekad navodi kao Prva dama SAD, umrla je nekoliko mjeseci prije muževog preuzimanja dužnosti, te je Prva dama de facto postala njena nećaka Emily Donelson.

Rodila se kao kćer pukovnika Johna Donelsona, koga je u dobi u 12 godina pratila zajedno sa grupom prvih bijelih doseljenika na području današnje države Tennessee. Njen otac je bio jedan od osnivača današnjeg grada Nashville. Rachel Donelson, koja je, prema svjedočanstvima, svojom ljepotom privlačila brojne prosce, se 1787. udala za zemljoposjednika i špekulanta Lewisa Robardsa, ali je brak bio nesretan i brzo se raspao. Andrewa Jacksona je upoznala oko 1790. godine, kada je on bio stanoprimac njene majke Rachel Stockley Donelson. Za njega se sljedeće godine udala, ali razvod sa Robardsom nije bio formalno dovršen, te je zajedno sa Jacksonom sljedeće tri godine živjela u stanju bigamije, prije nego što se konačno razvela; brak sa Jacksonom je bio formalno poništen te se za njega ponovno udala 1794. godine.

Jackson i Donelson nisu imali djece. Na predsjedničkim izborima 1828. godine je bigamijska prošlost supružnika u kampanji bez uspjeha korištena od tadašnjeg predsjednika i Jacksonovog suparnika Johna Quincyja Adamsa. Jackson je, kao popularni heroj bitke kod New Orleansa glatko pobijedio. Rachel Jackson je iznenada umrla mjesec dana kasnije; historičari, na temelju simptoma koje je opisao sam Jacskon, vjeruju da je u pitanju bio srčani udar. Prema svjedočenju suvremenika, Jacksona je smrt izuzetno teško pogodila.

Njen život je književnik Irving Stone opisao u historijskom romanu The President's Lady iz 1950. godine.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]