Računska genomika

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Računarska genomika)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Računska genomika (računarska genomika, računska genetika) primena je računskih i statističkih analiza u decifrovanju biologije polazeći od genomskih sekvenci i srodnih podataka,[1] uklučujući DNK i RNK sekvence, kao i druge postgenomske podatke (i.e. eksperimentalne podatke generisane tehnologijama baziranim na genomskim sekvencama, kao što su genomski DNK mikročipovi). U kombinaciji sa računskim i statističkim pristupima za razumevanje funkcije gena i analizama statističkih asocijacija, ovo plje se takođe naziva računska i statistička genetika/genomika.

Računska genomika može smatrati podskupom bioinformatike i računske biologije, čiji je fokus na primeni celokupnog genoma (umesto individualnih gena) u razumevanju principa i načina na koji DNK date vrste kontroliše njenu biologiju na molekulskom nivou i šire. Sa trenutnom obiljem bioloških masivnih skupova podataka, računske studije su postale veoma važan pristup u biološkim istraživanjima.[2]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Koonin EV (March 2001). "Computational genomics". Curr. Biol. 11 (5): R155–8. PMID 11267880. doi:10.1016/S0960-9822(01)00081-1. 
  2. Computational Genomics and Proteomics at MIT

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]