Rēzekne

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rēzekne
let. Rēzekne, rus. Режица
Ostaci zamka u Rēzekneu
Ostaci zamka u Rēzekneu
Ostaci zamka u Rēzekneu
Zastava Rēzeknea
Zastava
Grb Rēzeknea
Grb
Koordinate: 56°30′N 27°19′E / 56.500°N 27.317°E / 56.500; 27.317
Država Letonija Letonija
Općina Rēzekne
Vlast
 - Gradonačelnik Aleksandrs Bartaševičs
Površina
 - Ukupna 17,48 km2
Stanovništvo
 - Grad 36.345 stan.
Službene stranice
rezekne.lv
Karta
Položaj Rēzeknea u Latviji
Položaj Rēzeknea u Latviji

Položaj Rēzeknea u Latviji

Rēzekne (let. Rēzekne, rus. Режица, nem. Rositten, polj. Rzeżyca) je značajan grad u Letoniji, smešten u istočnom delu države. Grad čini i samostalnu gradsku opštinu.

Rēzekne je poznat kao važno železničko raskršće pruga Moskva - Riga i Sankt Peterburg - Varšava.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Grad Rēzekne je smešten na istoku Letonije. Od glavnog grada Rige grad je udaljen 242 km istočno, a od ruske granice 63 km zapadno.

Reljef: Rezekne se nalazi u istorijskoj pokrajini Latgale, čije je istorijsko središte. Grad se na omanjem bregu u ravničarskom području, na približno 145 metara nadmorske visine.

Klima: U Rēzekneu vlada kontinentalna klima.

Vode: Kroz Rēzekne teče istoimena reka Rēzekne, koja deli grad stariji, južni i severni, noviji deo. Oko grada ima više manjih jezera ledničkog porekla.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Rēzeknea bilo je naseljeno još u vreme praistorije. Današnje naselje osnovali su nemački vitezovi teutonci 1285. godine, kao utvrđenje prema Rusima. 1582. godine grad je priključen Državnoj zajednici Poljske i Litvanije. 1667. godine grad zauzima Rusko carstvo i menja naziv u Režica. U 19. veku grad doživljava privredni procvrat, posebno posle dolaska železnice.

1920. godine Rēzekne je priključen novoosnovanoj Letoniji. 1940. godine priključen je SSSR-u, ali je uskoro pala u ruke Trećeg Reicha (1941-44.). Grad je teško stradao u ratu - preko 90% građevina bilo je potpuno uništeno. Posle rata grad je bio u sastavu Letonske SSR, da bi se ponovnim uspostavljanjem letonske nezavisnosti 1991. Rezekne godine našao u granicama Letonije.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Rēzekne sa početka 20. veka

Sa približno 36 hiljada stanovnika Rēzekne je sedmi grad po veličini u Letoniji. Međutim, od vremena nezavisnosti (1991. godina) broj stanovnika je osetno opao (1989. - oko 44 hiljada st.). Razloga za ovo je nekoliko - iseljavanje Rusa i drugim „sovjetskih“ naroda u matice, odlazak mladih u inostrastvo ili Rigu zbog besperspektivnosti i nezaposlenosti, negativan priraštaj.

Etnički sastav: Slovensko stanovništvo čini više od polovine stanovništva grada, po čemu je Rēzekne među prvima u državi. Matični Letonci čine veći deo ostalog stanovništva. Nacionalni sastav je sledeći:

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Rēzekne je poznat kao kulturno i obrazovno središte istočne Letonije. U gradu postoji čuveni spomenik Ujedinjenja Letonije.

Galerija slika[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]