Queer Montenegro

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crnogorska LGBT asocijacija „Queer Montenegro“

Opšte informacije
Oblasti delovanja LGBT Ljudska prava
Područje uticaja Crna Gora
Krajnji cilj potpuna jednakost LGBT osoba u društvu
Organizacija
Datum osnivanja 2012.
Tip nevladina
Zemlja porekla Podgorica,  Crna Gora
Predsednik Danijel Kalezić
Sedište Podgorica,  Crna Gora
Veb stranica www.queermontenegro.org
Slogan Crna Gora ponosno!

Crnogorska LGBT asocijacija Queer Montenegro je nevladina organizacija osnovana je u 10. 2012, a registrovana u 3. 2013. godine u Podgorici. Organizaciju Queer Montenegro čine i dugogodišnji aktivisti i aktivistkinje za zaštitu ljudskih prava, dokazani profesionalci i profesionalke iz različitih oblasti društvenog života i različitih specijalnosti.

Istorijat grupe[uredi | uredi kod]

Crnogorska LGBT asocijacija Queer Montenegro nastala je iz neformalne LGBT aktivističke grupe „Queer Brigada“ koja je bila prepoznata po svojim upečatljivim akcijama i peformansima na polju ljudskih prava u Crnoj Gori.

Ideja za osnivanje organizacije nastala je iz želje da se na nov i drugačiji način pristupi promociji i zaštiti ljudskih prava LGBTIQ osoba, sa posebnim naglaskom na utvrđivanje i rešavanje stvarnih, svakodnevnih, potreba i životnih problema LGBT osoba i njihovih prijatelja i porodica.

Ciljevi organizacije[uredi | uredi kod]

Cilj organizacije uključuje izgradnju širokog crnogorskog LGBT pokreta koji će se aktivno i trajno boriti za zaštitu ljudskih prava, suzbijanje homofobije i transfobije, postizanje pune pravne i socijalne jednakosti i potpuno prihvatanje LGBT osoba od strane opšte populacije. Jedan od ciljeva jeste i vidljivost i participacija LGBT osoba u procesima donošenja odluka i kreiranja politika koje se tiču ljudskih prava; kontinuiranog i nesmetanog održavanja festivala Queer umetnosti i kulture i drugih manifestacija, kao i poboljšanja zdravstvenih usluga.

Metodi djelovanja organizacije[uredi | uredi kod]

Organizacija ostvaruje programske ciljeve svojim ukupnim delovanjem u javnom životu, a bavi se: javnim zagovaranjem i lobiranjem zaštite ljudskih prava LGBTIQ osoba na nacionalnom, evropskom i internacionalnom nivou; podržavanjem i učestvovanjem u organizovanju javnih okupljanja LGBTIQ osoba , Pride manifestacija i Povorke ponosa u našoj zemlji, regionu i inostranstvu u cilju povećanja vidljivosti LGBT osoba i zagovaranja zaštite ljudskih prava; senzibilisanje javnosti radi promocije interesa i unapređivanja položaja LGBTIQ osoba; podsticanjem samoorganizovanja mladih LGBT osoba radi ostvarivanja njihovih prava; pružanjem besplatne pravne pomoći i psihosocijalne podrške i savetovanje LGBT osoba; organizovanjem radionica, kurseva, predavanja, seminara, tribina, kongresa i drugih aktivnosti; organizovanjem festivala kueer umetnosti i kulture i drugih manifestacija .

Montenegro prajd[uredi | uredi kod]

NVO Queer Montenegro 20. 10. 2013. godine organizovala je prvu Povorku ponosa u Crnoj Gori.

LGBT Povorka Ponosa, Crna Gora 2013

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]