Pussy Riot

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pussy Riot

Sedam maskiranih članica benda Pussy Riot
Informacije
Porijeklo Moskva
Žanrovi Punk rock, riot grrrl
Godine aktivnosti 2011 (2011)
Website pussy-riot.livejournal.com

Pussy Riot je ruski feministički, anarhistički, punk rock muzički kolektiv, poznat po izvođenju politički motiviranih protestnih performansa u Moskvi, odnosno kritici predsjednika Vladimira Putina. Pussy Riot je u originalu deo Vojne- revolucionarne grupe ruskih umetnika

21. februara 2012. su tri članice benda, nastojeći protestirati protiv predstojećeg izbora Putina za predsjednika Rusije, u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans tokom koga su se popele na oltar i izvele pjesmu, odnosno performans u kojoj su napale rusku vladu, predsednika i rusku pravoslavnu crkvu. U zapadnim medijama taj performans je prikazan riječma da su one tražile od Bogorodice da "odnese Putina", a moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, optužile da "vjeruje u Putina umjesto u Boga" te pogrdnim riječima zatražile smrt pripadnika ruske vlade i njeno nasilno rušenje.

3. marta 2012. su dvije sudionice akcije - Marija Aljohina i Nadežda Tolonikova - uhapšene i optužene za "huliganizam". 16. marta je uhapšena i treća članica Jekaterina Samuševič. Formalna optužnica protiv tri žene je podnesena 4. juna, a suđenje otpočelo 30. jula. Sve tri optuženice su za vrijeme suđenja ostale u pritvoru. 17. augusta su proglašene krivima i osuđene na po dvije godine zatvora.

Rusku javnost je verovala u poštenost suđenja i njihovu krivicu (44 % naprema 17 %), a samo manje od 10 % stanovnika veruje da je njima suđeno na zahtev Putina ili ruskog patrijarha [1]. U međunarodnoj, a pogotovo zapadnoj javnosti su hapšenje, suđenje i presuda izazvale u pravilu negativne reakcije.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]