Punk (subkultura)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grupa pankera na muzičkom festivalu.

Pank (eng. Punk) je sub-kultura, alternativna kultura i kultura mladih zasnovana na međudejstvu kulturoloških elemenata različitih od elemenata popularne kulture i ostalih sub-kultura. Pank poseduje sopstvenu prepoznatljivu muziku, ideologiju, stil oblačenja, vizuelni identitet, igru, književnost i film. Pankeri su uglavnom mladi ljudi drugačijeg mišljenja, kojima je zajednički duh anti-establišmenta i nepriznavanje kanona. Nakon što je isplivao na površinu u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama sredinom '70-ih, pank se raširio po celom svetu i pretrpeo buran razvoj. Pank čini spoj odabranih, manjih sub-kultura, od kojih svaka ističe svoj jedinstveni spoj kulturoloških elemenata panka. Nekoliko sub-kultura razvile su se od panka i dobile svoj prepoznatljivi izgled (gotik, grandž i emo). Pank poseduje jedinstveni odnos sa drugim alternativnim kulturama i popularnom kulturom u celini.

Kultura[uredi - уреди | uredi izvor]

S obzirom da je načinjen od skupa više manjih, različitih sub-kultura, pank kultura se izražava na različite načine. Nisu svi elementi panka deo svih pankerskih sub-kultura, ali su za većinu uobičajeni.

Muzika[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni članak: Punk

Muzika je najvažniji deo panka. Većina pank muzike spada u specifični stil rok muzike, mada neki pank bendovi koriste i elemente drugih muzičkih pravaca. Različiti pravci panka međusobno se razlikuju po stilu muzike, ali im je uglavnom zajedničko to da su pesme kratke i sa jednostavnim aranžmanima. Većina pank pesama sastoji se od četiri akorda i retko traje duže od tri minuta, a mnoge od njih traju samo 90 sekundi. Tipičan pank bend uključuje bubnjeve, jednu ili dve električne gitare, bas i vokal. Teški bubnjevi, predistorzirane gitare sa moćnim akordima, pevanje kroz nos, vrištanje ili duboki glas uz minimalnu produkciju čine tipičnu pank pesmu. Tekstovi pesama uglavnom se bave nezaposlenošću, dosadom i ostalim delovima surove realnosti urbanog života, a stil im je iskren i često poziva i na sukob. Stihovi mnogih pank pesama sadrže političke stavove, otvoreno prozivaju autoritete ili pevaju o ljubavi i seksu na neromantičan način.

Moda[uredi - уреди | uredi izvor]

Pankeri uglavnom nose karirane košulje ili pantalone, kao i kožne jakne (sa dodacima poput nitni, zihernadli, spajalica). Pantalone, martinke i starke su nezaobilazne. Važni detalji su bedževi, marame, metalne narukvice... Punkeri su također poznati po irokezama, često sa nekvalitetnim farbama.

Životni stil[uredi - уреди | uredi izvor]

Žive po grupama, zajedno, kao i hipici. Jedu, piju i puše ono što je najjeftinije, "žive od danas do sutra". Puše i marihuanu.

Pank u Srbiji[uredi - уреди | uredi izvor]