Pterorhynchus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pterorhynchus
Rekonstrukcija kostura koja prikazuje poznati materijal
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Red: Pterosauria
Porodica: Rhamphorhynchidae
Rod: Pterorhynchus
Czerkas & Ji, 2002

Pterorhynchus je bio rod pterosaura "ramforinkoida" iz porodice Rhamphorhynchidae koji je živio tokom kasne jure na području formacije Daohugou[1] u Unutrašnjoj Mongoliji (Kina).

Stephen Czerkas i Ji Qiang su 2002. dali naziv tom rodu. Nomenklaturni tip je Pterorhynchus wellnhoferi. Naziv roda izveden je iz grčkog pteron, "krilo" i rhynchos, "njuška", što se odnosi na visoku krestu na glavi. Naziv vrste dat mu je u čast istraživaču pterosaura, Peteru Wellnhoferu.

Rod se zasniva na holotipu CAGS02-IG-gausa-2/M 608 (izvorno DM 608). Pronađen je u Chifengu naslagama Daohugou. Prema Jiu, Pterorhynchus pripada bioti Yanliao iz callovijske formacije Haifanggou; Lü Junchang ga je 2007. pripisao malo mlađoj formaciji Tiaojishan iz istog stadija.

Taj nomenklaturni tip sastoji se od spojenog, gotovo potpunog skeleta sa ostacima pokrovnog tkiva, uključujući i krilnu membranu, strukture slične dlakama, dugu verziju krilca koje je prisutno na kraju repa "ramforinkoida", krestu na glavi sa niskom koštanom osnovom i velikim keratinskim produžetkom; posljednja osobina je neobična za "ramforinkoide" (tj. primitivne pterosaure), čiji fosili obično ne pokazuju tragove kreste. Prednji dio produžetka nastavljao se na vodeću marginu koštane osnove, stojeći pod prilično oštrim uglom; na kraju se krivio prema stražnjem dijelu lubanje u zaobljenoj krivulji. Kresta je pokrivala stražnje dvije trećine lubanje, pokazivala prisustvo velikih ovalnih krljušti i bila je učvršćena grebenima paralelnim sa zakrivljenim pratećim rubom. Pri osnovi je bio vidljiv vertikalan uzorak, koji se interpretira kao izvorni uzorak boja za kamufliranje. Opisivači su kresti pripisali aerodinamičnu funkciju, što se može vidjeti i u nazivu roda. Dlake (piknovlakna) isprva su opisane kao s listićima u obliku pera i smatralo se da odgovaraju hipotetskom Stadiju II u evoluciji perja. To bi ukazivalo na to da su dlake pterosaura i perje dinosaura homologni.[2] Međutim, kasniji istraživači - u detaljnom istraživanju pokrovnog tkiva pterosaura - nisu se složili s tom interpretacijom, budući da nisu mogli naći dokaze za uzorak centralnog grananja ili calamusa.[3] Nomenklaturni tip imao je duguljastu lubanju od 11,8 cm, dug rep i raspon krila od oko 85 cm.

Opisivači su priključili rod Pterorhynchus porodici Rhamphorhynchidae. Nova knjiga Davida Unwina, The Pterosaurs: From Deep Time, predstavlja ga kao kredski rod,[4] ali je taj zaključak donesen na zastarjelim informacijama. Također je predložio da je spadao u potporodicu Scaphognathinae i bio u srodstvu sa Scaphognathusom.[5]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Xiaolin, Wang; Zhonghe, Zhou; Huaiyu, He; Fan, Jin; Yuanqing, Wang; Jiangyong, Zhang; Yuan, Wang; Xing, Xu i dr.. (2005). „Stratigraphy and age of the Daohugou Bed in Ningcheng, Inner Mongolia”. Chinese Science Bulletin 50 (20): 2369–2376. DOI:10.1007/BF03183749. 
  2. Czerkas, S.A., and Ji, Q. (2002). A new rhamphorhynchoid with a headcrest and complex integumentary structures. In: Czerkas, S.J. (Ed.). Feathered Dinosaurs and the Origin of Flight. The Dinosaur Museum:Blanding, Utah, 15-41. ISBN 978-1-932075-01-4.
  3. Kellner, A.W.A., Wang, X., Tischlinger, H., Campos, D.A., Hone, D.W.E., Meng, X. 2010. The Soft-Tissue of Jeholopterus (Pterosauria, Anurognathidae, Batrachognathinae) and the Structure of the Pterosaur Wing Membrane. Proc. R. Soc. B. Vol. 277:321–329.
  4. Unwin, D.M. (2006). The Pterosaurs: From Deep Time. Pi Press:New York, p. 53. ISBN 978-0-13-146308-0.
  5. Unwin, D.M. (2006). The Pterosaurs: From Deep Time. Pi Press:New York, p. 272. ISBN 978-0-13-146308-0.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]