Prva srpska televizija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prva srpska televizija
Tiptelevizijska mreža
Država Srbija
DostupnostNacionalna
OsnivačPro Televizija
VlasnikKopernikus Corporation
Važni ljudiSrđan Milovanović, generalni direktor
Aleksandar Radoš, direktor marketinga
Katarina Pavlović, glavni i odgovorni urednik
Početak
emitovanja
23.april 2003. (Kao Pro T )
1.septembar 2015. (kao Prva)
Vebsajtwww.prva.rs

Prva srpska televizija (skraćeno Prva) je jedna od televizijskih stanica u Srbiji koja je nastala 1.septembra 2015. u 18:00h. Prva_TV Prva Srpska Televizija logo (2015-2019)

Pro Televizija se transformisala u Prvu Srpsku Televiziju 1.septembra 2015.godine i na početku je emitovano bio tok šou 'Veče sa Ivanom Ivanovićem',Rijaliti šou 'Veliki Brat',Kviz 'Želite Li Da Postanete Milioner' itd.

Od 2018. najgledanije na televiziji su Zvezde Granda i emisija 'Nikad Nije Kasno'

13.septembra 2019. za 4.rođendan televizije dobija nov vizuelno ident i nov logo u 17:00h.

Početak emitovanja Prve

[uredi | uredi kod]

Foks se transformisao u Prvu 20. septembra u 18:00. Emitovanje je počelo u formatu slike 16:9 "himnom" Prve srpske televizije koju peva Marija Šerifović. Nakon himne su počele Vesti u istom, redizajniranom studiju u kojem su se emitovale Vesti na Foxu. Posle Vesti usledila je emisija Eksploziv Jasne Jovanović, a odmah potom i rijaliti emisija Dođi na večeru. U 19:40 počela je nemačka serija Sve za ljubav, koja je jedna od verzija Ružne Beti. Zanimljivo je da ova serija, kao ni Hiljadu i jedna noć nisu emitovane u formatu 16:9 već u dosadašnjem 4:3. U 21:00 počeo je film Poslednji samuraj koji se emitovao u formatu 16:9.

Program Prve (2017/2018.)

[uredi | uredi kod]

Informativni program

[uredi | uredi kod]
 • Vesti (svakog dana u 18:00)
 • Noćni žurnal (svakog radnog dana posle ponoći)
 • Eksploziv (radnim danima u 18:45)
 • Plodovi dobre zemlje (subotom u 08:00)
 • Na mestu zločina sa Mašanom (sredom u 23:00)
 • Život priča (sredom u 22:00)

Zabavni program

[uredi | uredi kod]
 • Ekskluziv (radnim danima u 17:30)
 • Zvezde Granda (subotom u 21:00)
 • Zvezde Granda - specijal (nedeljom u 15:00)
 • Nikad nije kasno (ponedeljkom u 21:00)
 • Ja volim Srbiju (nedeljom u 21:00)
 • 150 minuta (radnim danima u 13:00)
 • Praktična žena (radnim danima u 16:30)
 • Jutro sa Jovanom i Srđanom (radnim danima u 6:55)
 • Vrele gume (nedeljom u 11:30)
 • Veče sa Ivanom Ivanovićem (petkom u 22:00)

Serijski program

[uredi | uredi kod]
 • Kako vreme prolazi, turska serija Turska (radnim danima u 11:15)
 • Čista ljubav, srpsko-hrvatska serija Hrvatska (radnim danima u 20:00)
 • Istine i laži, domaća serija Srbija (radnim danima u 21:00)

Fox (2006—2010)

[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Foks televizija

Počeci

[uredi | uredi kod]

Na tenderu koje je organizovala Republička radiodifuzna agencija News Corp. dobija dozvolu za pokretanje svog televizijskog kanala, pobeđujući RTL Grupu i CME Ronalda Laudera. Za generalnog direktora je imenovan Den Bejts. Nekoliko meseci kasnije 6. septembra 2006, Fox Televizija počinje svoj eksperimentalni program tokom kog se prikazuje umetnuti Fox logo. Tri dana kasnije, u 20 sati je prikazan i prvi program, dokumentarac koji je trajao oko 45 minuta, posle kog je ponovo prikazivan logo. Ovakav program se nastavio i narednih desetak dana kada počinju da se prikazuju neke latinoameričke sapunice, filmovi, video spotovi, utakmice ULEB Kupa, kao i hrvatski tok-šou Sanja koji je do pre nekoliko meseci bio emitovan na hrvatskoj RTL televiziji. Dugo najavljivana kao srpska i drugačija, Fox Televizija svoj program zvanično počinje 31. decembra 2006. godine u 19 časova, centralnom informativnom emisijom Fox danas koju su vodili Zoran Baranac i Jovana Jakić. Iste večeri usleđuju EPP, Naj od naj, koncert Madone i film. Ubedi pobedi se prikazuje pred izbore 21. januara 2007. i voditelj je bila Zvezdana Jovanović. Za razliku od ostalih televizija večernje vesti, nazvane Fox Fokus, emitovale su se od 22 sata. Tokom početnog perioda prikazuju se uglavnom starije i jeftine američke serije: Holivud safari, Policijska akademija, Alf, Odvažni i lepi. Jedine serije novije produkcije su Slučajevi iz prošlosti, Tri hil i Trka oko sveta.

Fox Vesti

[uredi | uredi kod]

Danas je prvi zvanični program emitovan na Fox Televiziji, 31. decembra 2006. Ove vesti emitovane su u 19 časova iz improvizovanog studija, i obeližili su ih neuspelo uključenje iz studija Fox News-a u Bagdadu i video snimak u kome predsednik News Corp.-a Rupert Merdok iz studija Fox News-a građanima Srbije želi srećnu Novu godinu. Voditelji su bili Zoran Baranac i Jovana Jakić. Uspostavljen je i Fox Info-sistem sa lokalnim stanicama širom Srbije, što omogućava brži i lakši pristup lokalnim vestima.

Posle objavljivanja hapšenja Radovana Karadžića, 21. jula 2008., oko 23 sata i 15 minuta počinju vanredne Vesti, prve među srpskim televizijama. Vodio ih je Zoran Baranac, i trajale su do 3 sata i 30 minuta posle ponoći. Na pres-konferenciji održanoj nekoliko dana posle hapšenja, Cesid je televiziju Fox proglasio najbržom, najefikasnijom i najobjektivnijom. Od tada Vesti poboljšavaju svoj status i postaju gledanije, a Fox Televizija promoviše svoj informativni program kao takav.

Tokom leta 2008. gasi se jutarnji program Fox i prijatelji

Velika promena događa se 22. septembra 2008. kada se Vesti premeštaju u 18 časova, i produžavaju se na jedan sat. Sa prikazivanjem počinje i Fox 900 sekundi – jutarnje vesti u 7 sati.

Na Fox-u je bilo nekoliko političkoh emisija: Ubedi-pobedi, Recite narodu, Tanja Vidojević i... , ali nijedna od njih se danas ne nalazi u programu. Samo se Ubedi-pobedi emituje u vreme izbora i na samu izbornu noć.

U junu 2009. omogućeno je gledanje Vesti na internet sajtu Fox-a.

20. avgusta 2009. informativna redakcija je smanjena na samo pet novinara, tri voditelja i dva urednika. Vesti su skraćene na 30 minuta i ne emituju se vikendom. Otkazan je i program 900 sekundi.

12. oktobra 2009. je izmenjen studio Vesti, u pozadini se vide samo televizori, dok je ostatak crne boje, dodati su i neki svetlosni efekti narandžaste boje, umesto plave boje na velikom natpisu sada je narandžasta, a uklonjena je i cev iza deska koja je odvajala studijski od redakcijskog dela.

Lica: Zoran Baranac, Zvezdana Jovanović Popović i Ana Mitić. U julu 2010. timu se pridružuje i Aleksandra Janić.

Direktor Informativnog programa do avgusta 2009. bila je Tatjana Vidojević.

Rejtinzi

[uredi | uredi kod]

Od početka postojanja, Fox Televizija bila je poslednja televizija sa nacionalnom frekvecijom po gledanosti. Kako je prolazilo vreme, njen plasman bio je sve bolji. Tako je postala televizija sa najbržim rastom, i sada zauzima četvrto, u nekim periodima treće mesto, iza RTS 1, Pinka, B92, a ispred RTS 2, TV Avala i Košave/Happy TV-a.

Svoj rekord u gledanosti Fox Televizija dostigla je 14. februara 2009. kada je emitovano finale Survivor-a, a u program se uključilo 27% gledalaca.[1]

26. juna 2009. Fox je bio drugi u udarnom terminu (posle TV Pink) zahvaljujući emisiji Nindža ratnici, ali i seriji Ubistva u Midsomeru i filmu.

U prvoj polovini 2009. Fox je i zvanično pretekao B92 i postao treća nacionalna televizija po gledanosti, sa udelom od 7.9%. U drugoj polovini pada na 4. mesto, kako na B92 počinje nova sezona Velikog brata.

U prvih nekoliko meseci 2010. godine Fox povećava svoju gledanost na oko 10% i zauzima treće mesto među nacionalnim televizijama po gledanosti. Gledanost B92 znatno opada, na samo 6.6%.

Prenos osnivačkih prava

[uredi | uredi kod]

Većinski vlasnik televizije Fox (49%, jer srpski zakon ne dozvoljava da strana kompanija ima veći udeo), Rupert Merdok i njegova News Corporation planirali su prodaju svog udela u Fox Televiziji krajem 2008. Pored srpske, trebalo je da budu prodate i ostale televizije u istočnoj Evropi .[2]. Krajem oktobra je objavnjeno da će RTL kupiti TV Avala (što se nije dogodilo), a da CME ne planira kupovinu novih stanica zbog Globalne ekonomske krize. Televizija nije prodata.

News Corpoation i Antenna Group saopštili su krajem 2009. godine da su postigli sporazum o prenosu osnivačkih prava u Fox televiziji, jer po srpskom zakonu nije moguća prodaja televizije, kako bi se Korporacija skoncentrisala na prioritetnija (profitabilnija) tržišta.[3] U februaru 2010. objavljeno je i da će News Corpoation prodati 100% vlasništva u bTV za oko 400 miliona dolara. Procenjuje se da je u to vreme dug Fox-a bio oko 5 miliona evra.

U aprilu 2010. objavljeno je da se Den Bejts vraća u SAD zbog ličnih razloga i da će ga na mestu generalnog direktora Fox-a zameniti Dejan Jocić.[4]

Fox postaje Prva TV

[uredi | uredi kod]

Kako je krajem 2009. godine Antenna Group postala vlasnik Fox Televizije, nije bilo poznato koje ime će ova TV nositi na dalje. Tokom aprila i maja bilo je spekulacija da će televizija promeniti ime, i to najverovatnije u PST. Početkom avgusta mediji su preneli plan Fox-a da od jeseni nosi ime Prva srpska televizija, ili skraćeno Prva TV.[5] Početkom septembra je obavljeno da će televizija nositi novo ime od 20. septembra 2010. Kako prema srpskom zakonu nije dozvoljeno da televizija menja svoje ime, od RRA je dobijena samo dozvola za korišćenje akronima PST ili imena Prva TV za on i ofskrin promociju. Direktor marketinga Aleksandar Radoš je najavio da tada počinje nova sezona na Prvoj TV. Poznato je da će se u tv sezoni 2010/2011 prikazivati: Survajvor VIP Srbija (3. sezona), Dođi na večeru, Domaćine oženi se, Želite li da postanete milioner, Veče sa Ivanom Ivanovićem, Fajront republika, Eksploziv, Ekskluziv, Paklena kuhinja, Galileo, Ja volim Srbiju, a u planu za 2011. su i X Faktor i Top Model.

Izvori

[uredi | uredi kod]
 1. „Survivor oborio rekord”. Arhivirano iz originala na datum 2010-09-09. Pristupljeno 2011-11-06. 
 2. „Merdok prodaje FOKS”. [mrtav link]
 3. „News Corp prenosi osnivačka prava u Fox televiziji”. Arhivirano iz originala na datum 2010-09-11. Pristupljeno 2011-11-06. 
 4. „Dejan Jocić-novi direktor Fox televizije”. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-21. Pristupljeno 2011-11-06. 
 5. „Najavljivanje UNS-a za Prvu Srpsku Televiziju od 11.07. 2010.”. Arhivirano iz originala na datum 2010-07-21.