Prva konferencija Pokreta nesvrstanih

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
G. A. Naser, J. B. Tito i Dž. Nehru na Beogradskoj konferenciji 1961.

Prva konferencija Pokreta nesvrstanih (takođe poznatih i kao "neangažovane" ili "vanblokovske" zemlje) održana je od 1. do 6. septembra 1961. godine u Beogradu, tada glavnom gradu Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Cilj konferencije je bila "razmena gledišta o međunarodnim problemima u cilju efikasnijeg doprinosa miru i bezbednosti u svetu i miroljubivoj saradnji među narodima"[1].

Pozadina[uredi - уреди | uredi kôd]

Bandunška konferencija aprila 1955. je bila prva velika afro-azijska konferencija. Održana je u indonežanskom gradu Bandung uz učešće 29 zemalja Afrike i Azije, uglavnom tek osamostaljenih. Ciljevi konferencije su bili unapređenje afro-azijske ekonomske i kulturne saradnje i protivljenje kolonijalizmu ili neokolonijalizmu od bilo koje supersile (SAD ili SSSR).

Jula 1956. na Brionima su se sastali Tito, Naser i Nehru i u izjavi povodom sastanka potvrdili 10 principa usvojenih na Bandunškoj konferenciji i uočili da "sukobi i zategnutost koji postoje danas u svetu dovode do straha i strepnje i u sadašnje vreme i u odnosu na budućnost". Za ovaj "strah" (koji ometa "uspostavljanje čvrste osnove za mir") je rečeno da "podela današnjeg sveta u moćne blokove zemalja ima tendenciju" da ga učini trajnim[1].

Deklaracija[uredi - уреди | uredi kôd]

U Deklaraciji konferencije, okupljene zemlje su "odlučno odbacile... tezu da je rat, a i 'hladni rat' neizbežan.". Odgovornost za "periodično zaoštravanje međunarodnih odnosa" je viđena u "postojećim vojnim blokovima" (v. NATO i Varšavski pakt). Nesvrstane zemlje su smatrale da su načela miroljubive koegzistencije jedina alternativa hladnom ratu[1].

Spisak učesnika[uredi - уреди | uredi kôd]

Beogradska konferencija, septembar 1961.

Na konferenciji je učestvovalo 25 zemalja[2] predstavljenih šefovima država, vlada ili ministrima ino. poslova. Tri zemlje su imale status posmatrača (Bolivija, Brazil, Ekvador).

Spisak zemalja članica pokreta sa predstavnicima na Konferenciji:

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Beogradska konferencija neangažovanih. Nesvrstanost, Jugoslavija 1918-88, Tematska zbirka dokumenata, B. Petranović, M. Zečević
  2. A od nesvrstanog – statua Ozirisa, odeljak Učesnici prvog samita, Politika, 2.9.2011.

Spoljne veze[uredi - уреди | uredi kôd]