Prva beogradska gimnazija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Prva beogradska gimnazija

Prva beogradska gimnazija
Prva beogradska gimnazija

Tip državna
Sedište Beograd (Republika Srbija)
Adresa Ulica Cara Dušana 61
Mrežno mesto http://www.prvabeogim.edu.rs/


Prva beogradska gimnazija je gimnazija sa dugom tradicijom, osnovana 1839. godine u Beogradu. Nalazi se u centru Beograda, u Ulici Cara Dušana 61, na mestu gde se nekada nalazila Vidin kapija kroz koju se ulazilo u Beograd, a pored Crkve Aleksandra Nevskog.

Godinu dana nakon osnivanja liceja, oktobra 1838. godine u Kragujevcu, koji je tada bio prestonica Srbije, ukazom Miloša Obrenovića u Beogradu je, 18. juna 1839. godine osnovana Prva beogradska gimnazija. Gimnazija se nalazila u Ulici Jug Bogdanovoj 26, u kući Nikole Selakovića. Na samom početku gimnazija je imala samo dva razreda, ali je već u naredne četiri godine dobila svih pet razreda, tako da je, školske 1842-1843. godine postala potpuna gimnazija.

Prvi profesori gimnazije su bili Vasilije Berara i Mihajlo Popović, a za upravitelja gimnazije je imenovan Mihajlo Popović. Zakonom od 1844. zaslugom Jovana Sterije Popovića reformisana je nastava u Srbiji tako da je u gimnaziju uveden i šesti razred, pa ona dobija status evropskih škola. Te godine gimnazija je dobila i svoju biblioteku i prve školske knjige.

Poznati učenici[uredi - уреди | uredi izvor]

Gimnaziju su pohađale mnoge slavne ličnosti koje su obeležile srpsku istoriju 20. veka. Među njima su:

[1]

Gimnazija danas[uredi - уреди | uredi izvor]

Prva beogradska gimnazija aktivna je i 172 godine nakon osnivanja. Školu trenutno pohađa blizu 1000 učenika. U znak poštovanja prema znamenitim ličnostima koje su pohađale, a neretko i predavale u gimnaziji, neke od njih dobile su učionicu ili prostoriju u školi.

Funkciju direktora ove škole vrši Aleksandar Andrejić. Šablon:Gimnazija

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]