Hrvatska nogometna liga

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Prva Hrvatska nogometna liga)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvatska nogometna liga (HNL; iz sponzorskih razloga znana i kao SuperSport HNL; do 2022–23 sezone Prva hrvatska nogometna liga ili 1. HNL) uključuje 12 klubova iz Republike Hrvatske. Igraju se 36 utakmice, četverokružnim sistemom, dakle, svatko sa svakim 4 puta. Na kraju sezone, posljednje-plasirana momčad ispada u Prvu ligu, dok pretposljednja momčad igra 2 kvalifikacijske utakmice sa drugo-plasiranim iz Prve lige. Prvak lige nastupa kao nositelj u 2. pretkolu Lige prvaka, drugoplasirani i trećeplasiraniulaze u UEFA Europsku ligu, kao i pobjednik kupa. Liga je nastala 1991., nakon raspada Jugoslavije. Njom upravlja Hrvatski nogometni savez.

Sezona 2018./19.[uredi | uredi kod]

Nogometni prvaci Hrvatske[uredi | uredi kod]

Hrvatska je od u vrijeme Banovine Hrvatske (1939. - 1941.) (Prvenstvo Hrvatskog nogometnog saveza, kao i Hrvatsko-slovensku ligu), imala zasebne lige, čije rezultate HNS priznaje u službenim statistikama.

1946. se igralo kvalifikacije po republikama za sudjelovanje u budućem jugoslavenskom prvenstvu. To natjecanje se također računa u hrvatsko prvenstvo, a to prvenstvo Hrvatske je osvojio splitski "Hajduk".

Dvoransko prvenstvo[uredi | uredi kod]

Koncem 1991. je odigran dvoranski turnir, zasad nepriznat kao prvenstvo RH, na kojem su sudjelovali svi hrv. klubovi koji su odigrali prvenstvo 1992., a na kojem je iznenađujuće pobijedio INKER, svladavši favorizirane bivše jugo-prvoligaše Hajduka, Dinama, Rijeku i Osijeka, kao i jake bivše jugoslavenske drugoligaše.

2005. godine ponovno je pokrenut dvoranski turnir HNL-a. Igraju isključivo prvoligaške momčadi i to sa momčadima i trenerima koje same odrede, no poželjno je da nastupi što više prvotimaca. Utakmice se igraju u zagrebačkom Domu Sportova nakon završetka jesenskog dijela prvenstva, dakle, početkom/sredinom prosinca. Na prvom turniru igralo se na parketu, a zatim na umjetnoj travi. Koje će momčadi igrati u kojoj skupini na prvom je turniru određeno plasmanom u prvenstvu, a na sljedećem je određeno ždrijebom uz uvijet da Dinamo i Hajduk ne budu u istoj skupini.

Dosadašnji pobjednici[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]