Proteinski prekurzor

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Propeptidi
Identifikatori
Simbol
OPM protein 292
OPM protein 1wn8

Proteinski prekurzor (proprotein, propeptid) je neaktivni protein (ili peptid) koji se može pretvoriti u aktivnu formu putem posttranslacione modifikacije. Ime prekurzora proteina često sadrži prefiks pro. Primeri su proinsulin i proopiomelanokortin.

Proteinski prekurzori se često koriste u organizmu kad su kasniji oblici proteina potencijalno štetni, ali je neophodno da budu brzo dostupni i/ili u velikim količinama. Enzimski prekurzori se nazivaju zimogenima ili proenzimima. Primeri su enzimi digestivnog trakta kod ljudi.

Neki proteinski prekurzori se izlučuju iz ćelije. Mnogi od njih se sintetišu sa N-terminalnim signalnim peptidom koji ih predispozira za sekreciju. Poput drugih proteina koji sadrže signalni peptid, njihova imena imaju prefikse pre. Oni se stoga nazivaju pre-pro-proteini ili pre-pro-peptidi.[1] Signalni peptid se odvaja u endoplazmatičnom retikulumu.[1] Primer je preproinsulin.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Alberts, Bruce (2002). Molecular biology of the cell. New York: Garland Science. str. 760. ISBN 0-8153-3218-1. 

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Alberts, Bruce (2002). Molecular biology of the cell. New York: Garland Science. str. 760. ISBN 0-8153-3218-1.