Proteinski prekurzor

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Propeptidi
Identifikatori
Simbol
OPM protein 292
OPM protein 1wn8

Proteinski prekurzor (proprotein, propeptid) je neaktivni protein (ili peptid) koji se može pretvoriti u aktivnu formu putem posttranslacione modifikacije. Ime prekurzora proteina često sadrži prefiks pro. Primeri su proinsulin i proopiomelanokortin.

Proteinski prekurzori se često koriste u organizmu kad su kasniji oblici proteina potencijalno štetni, ali je neophodno da budu brzo dostupni i/ili u velikim količinama. Enzimski prekurzori se nazivaju zimogenima ili proenzimima. Primeri su enzimi digestivnog trakta kod ljudi.

Neki proteinski prekurzori se izlučuju iz ćelije. Mnogi od njih se sintetišu sa N-terminalnim signalnim peptidom koji ih predispozira za sekreciju. Poput drugih proteina koji sadrže signalni peptid, njihova imena imaju prefikse pre. Oni se stoga nazivaju pre-pro-proteini ili pre-pro-peptidi.[1] Signalni peptid se odvaja u endoplazmatičnom retikulumu.[1] Primer je preproinsulin.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 Alberts, Bruce (2002). Molecular biology of the cell. New York: Garland Science. str. 760. ISBN 0-8153-3218-1. 

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Alberts, Bruce (2002). Molecular biology of the cell. New York: Garland Science. str. 760. ISBN 0-8153-3218-1.