Proskripcije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Proskripcija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Proskripcije je naziv za ukaz, odnosno formalno ili neformalno objavljenu odluku tijela državne vlasti kojom je naveden jedan ili više pojedinaca koji su proglašeni neprijateljima države, te time implicitno ili eksplicitno javnosti sugerirano da njihovu slobodu, imovinu i život više ne štite uobičajena pravna pravila. Proskripcije se obično vezuju za revolucije, pučeve, građanske ratove ili nasilnu smjenu vlasti, odnosno služe kao sredstvo kao brzo i brutalno eliminiranje političkih protivnika u obliku čistke, odnosno nepoćudnih društvenih grupa (vjerske ili etničke manjine). Proskripcije su također poznate pod nazivima kao što su popisi za likvidaciju ili liste za odstrijel.

Proskripcije svoj cilj mogu postići na različite načine - kao sredstvo psihološkog pritiska na same proskribirane osobe, koje su njima "ohrabrene" da odu u egzil; kao pretvaranje proskribiranih osoba u "odmetnike" čija eliminacija predstavlja patriotski čin za koji počinitelj neće kazneno odgovarati te, konačno, kao poruka potencijalnim pomagačima i pristašama proskribiranih osoba da sami riskiraju ozbiljne sankcije ukoliko im budu pomagali.

U historiji je jedan od najpoznatijih primjera proskripcija bila čistka koju je Kornelija Sula proveo u Rimu nakon pobjede u građanskom ratu 82. pne. a čija su meta bili poraženi populari.

Reference[uredi | uredi kod]