Prosjek (Ravno)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prosjek
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton/Županija Hercegovačko-neretvanski kanton
Opština/Općina Ravno
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 4
Geografija
Koordinate 42°45′19″N 18°06′56″E / 42.7553°N 18.1156°E / 42.7553; 18.1156
Prosjek na mapi Bosne i Hercegovine
Prosjek
Prosjek
Prosjek (Bosne i Hercegovine)
Ostali podaci
Pozivni broj 059


Koordinate: 42° 45′ 19" SGŠ, 18° 06′ 56" IGD
Prosjek je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Ravno koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 4 stanovnika.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

Selo se nalazi u Hercegovini.

Istorija[uredi | uredi kod]

Prosjek se prije rata u Bosni i Hercegovini nalazio u sastavu opštine Trebinje.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Nacionalnost 1991.
Srbi 4
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 0
ostali 0
Ukupno 4

Od stanovništva, bile su tri kuće Pikića i jedna kuća Morića. Svi su bili pravoslavne vjere i slavili Svetog Jovana Krstitelja, kao krsnu slavu.

Privreda[uredi | uredi kod]

Do sela nema puta, struje, vode... Stanovnici su svoje potrebe ispunjavali pomoću mazgi. Bavili su se zemljoradnjom, stočarstvom, vinogradarstvom.

Crkva svetog Krsta[uredi | uredi kod]

U selu Prosjek nalazi se najstarija crkva na području Bobana, koja datira iz, nepotvrđeni izvori, 15. vijeka. Po predanju, sagrađena je za jednu noć i jedan dan, jer su Turci sve drugo rušili. Malena je, a posvećena je Vozdviženju Časnog Krsta - 27. septembar. Obnovu, posljednju u svojoj dugoj istoriji, doživjela je u drugoj sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka. U vrijeme građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji (1991-1995) predstavljala je liniju razgraničenja između srpske i hrvatske vojske. Jedina je crkva na prostoru Bobana koja nije srušena od strane HVO-a. Nalazi se u minama i do nje se dolazi pješke, oko 2.5 kilometara hoda. Nakon rata, prva Liturgija je služena 2009. godine. Tom prilikom pronađene su i knjige, koje su kasnije date na čuvanje umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Atanasiju Jevtiću. Jedna od tih knjiga je i Sveto Pismo pisano rukom.

Građanski rat[uredi | uredi kod]

U proteklom građanskom ratu od 1991. do 1995. godine, selo Prosjek je u potpunosti uništeno i opljačkano, a kuće pogođene granatama. Specifičan element je i to da je selo bilo linija razdavajanja, a obje vojske, i srpska i hrvatska, bile su u selu na početku rata, da bi kasnije selo bilo pusto, tj. nije dolazilo do silaska vojske sa okolnih brda. Četvoro stanovnika je napustilo selo i preselili su se u Trebinje. Danas u selu ne živi niko, a uništena i opljačkana imovina podsjeća na dane rata i zla na ovim prostorima.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Šablon:Ravno