Proxima Centauri

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Proksima Kentauri)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Položaj Proksime Kentauri na nebu

Proksima Kentauri je zvezda u sazvežđu Kentaura. Ona je najbliža zvezda Sunčevom sistemu. Udaljena je od Zemlje 4,28 svetlosnih godina, ili 1,3 parseka. Nalazi se u trojnom zvezdanom sistemu Alfa Kentauri. Alfa Kentauri, iako trojni sistem, vidi se kao sjajna zvezda, najsjajnija u sazvežđu Kentaura i nalazi se na južnom nebu. Ne vidi se sa teritorije Srbije.

Proksima Kentauri je najmanji član trojnog sistema, i udaljena je oko 10000 astronomskih jedinica od centra mase sistema. Pripada klasi crvenih patuljaka, prečnika je oko jedne sedmine prečnika Sunca, masa joj iznosi svega osminu mase Sunca, a gustina joj je oko 40 puta veća od Sunčeve. Iako mala zvezda, zbog svoje velike blizine, česta je meta astronomskih posmatranja.

Proksimu Kentaura je otkrio Robert Ajnes 1915. godine sa opservatorije u Južnoafričkoj republici.

24. avgusta 2016, Južna evropska opservatorija (ESO) saopštila je da je otkrila planetu nazvanu Proksima B.[1][2]Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nevaljana imena, tj. ima ih previšeGreška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nevaljana imena, tj. ima ih previše Ova planeta je nalik na Zemlju i orbitira u nastanjivoj zoni oko Proksime Kentauri na rastojanju od približno 0.05 astronomskih jedinica (oko 7 miliona kilometara). Masa joj je procenjena na oko 1,3 Zemljine, a krug oko Proksime Kentauri napravi za oko 11.2 zemaljska dana. Procenjena temperatura na površini planete omogućuje postojanje tekuće vode.[1][3][4]

Izvori[uredi | uredi kod]