Prohor Pčinjski (svetac)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Prohor Pčinjski
Kućica u kojoj je živio Prohor Pčinjski, Staro Nagoričane
Kućica u kojoj je živio Prohor Pčinjski, Staro Nagoričane
makedonski, bugarski i srpski svetac
Rođen ?
Ovče pole, Makedonija
Preminuo 14. septembar 1067.
Planina Kozjak
Spomendan 1. novembar
Svetišta Manastir Prohor Pčinjski

Prohor Pčinjski (Ovče pole, Makedonija ? - Planina Kozjak 14. septembar 1067) je pravoslavni svetac koga podjednako slave; Makedonska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva i Bugarska pravoslavna crkva.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prohor Pčinjski rođen je u dolini Ovče pole u Sjevernoj Makedoniji. O njegovu životu se malo toga zna, osim činjenice da su mu roditelji Jovan i Ana bili jako pobožni. Svoj prvi dio života proveo je kao isposnik živjevši u jednoj pećini pored crkve Sv. Georgi u Starom Nagoričanu. [1] Nakon što su u taj kraj provalila nomadska azijska plemena (Pečenezi i Kumani) Prohor je utočište potražio na planini Kozjak iznad rijeke Pčinja, pored današnjeg grada Vranje. [1] Po usmenoj legendi on je predskazao bizantskom vojvodi Romanu Diogenu da će postati car, kad ga je ovaj došao obići. On je doista to i postao te mu se odužio tako što je između 1067.-1071. podigao manastir Prohor Pčinjski njemu u čast. [2]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 Ivan Snagarov. "Historija ohridske arhiepiskopije" (bugarski). promacedonia org. http://www.promacedonia.org/is/is_2_6_2.html#Prohor%20P. Pristupljeno 10. 01. 2012. 
  2. "Manastir Prohor Pčinjski" (srpski). Serbia Travel Guide. http://www.discoverserbia.org/sr/jugoistocna-srbija/prohor-pcinjski. Pristupljeno 10. 01. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]