Napredak

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Progres)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Napredak (razvrstavanje).
Omot štampane partiture za Dawn of the Century, popularni klavirski marš u SAD 1900. godine, na kome je napredak prikazan kao djevojka s krilima, odnosno simboliziran novim tehnološkim izumima kao što su telegraf, električna sijalica, lokomotiva, automobil, šivaći i pisaći stroj.

Napredak ili progres (latinski: progressus, "napredovanje") je izraz koji u najširem smislu označava procese koji za posljedicu imaju primjetno i neporecivo poboljšanje stanja nekog pojedinca, društvene grupe ili institucije, odnosno njihov dolazak na "višu" razinu koji se odražava kroz zdravlje, materijalno blagostanje, bezbjednost, fizičke, intelektualne i tehnološke mogućnosti.

U užem smislu napredak predstavlja ideju u filozofiji historije i historiografiji prema kojoj historijski događaji za posljedicu imaju općenitu promjenu svijeta nabolje. Iako su se takve ideje mogle pronaći i kod pojedinih antičkih filozofa, one su svoj najsnažniji poticaj dobile u doba Prosvjetiteljstva u 18. vijeku, a vrhunac imale u tzv. Belle epocqueu, odnosno neposredno prije prvog svjetskog rata.

Uz koncept napretka je vezana i politička ideologija poznata kao progresivizam.

Veze[uredi - уреди | uredi izvor]