Profesor Mamlock (drama)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Professor Mamlock
Berlinska premijera predstave Professor Mamlock, u kojoj je naslovnu ulogu tumačio Walter Franck (nosi znak). Hebbel Theater, 9. januar 1946.
Opće informacije
AutorFriedrich Wolf
Žanrtragedija
Jeziknjemački
Lica
  • Prof. Hans Mamlock
  • Rolf Mamlock
  • Dr. Carlsen
  • Dr. Hellpach
Mjesto radnje
neimenovani grad u Njemačkoj, 1932-1933.
Adaptacije

Profesor Mamlock (njemački: Professor Mamlock) je kazališni komad njemačkog književnika Friedricha Wolfa, napisan 1933. i premijerno prikazan 1934. godine, poznat kao jedno od prvih književnih djela koje je prikazivalo antisemitske progone u nacističkoj Njemačkoj.

Naslovni protagonist je ugledni i uspješni jevrejski ljekar, koji zbog svojih konzervativnih stavova ignorira upozorenja svog komunističkog sina na predstojeću nacističku diktaturu. Radnja prikazuje kako ga se nakon dolaska na vlast odriču dotadašnji prijatelji te kako shvaća kako je sve vrijeme bio u zabludi.

Wolf je tekst napisao nedugo nakon paleža Reichstaga, kada je bio prisiljen emigrirati iz Njemačke. Predstava je prvi put postavljena u Varšavi na jidišu pod naslovom Das Gelbe Fleck ("Žuta značka"). Prva predstava na njemačkom je održana u Zürichu 8. decembra 1934. kada je policija bila prisiljena čuvati teatar od napada lokalnih nacista. U samoj Njemačkoj je prvi put prikazana nakon drugog svjetskog rata, odnosno u Berlinu 9. januara 1946.

Snimljene su dvije adaptacije drame - godine 1938. u SSSR-u, te godine 1961. u Istočnoj Njemačkoj, kada je režiju potpisao Wolfov sin Konrad.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]