Ubistvo po ugovoru

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Profesionalno ubistvo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ubistvo po ugovoru (engl. contract killing), ubistvo po narudžbi (njem. Auftragsmord) ili profesionalno ubistvo su kolokvijalni nazivi za ubistvo kod koga počinitelj kao glavni motiv ima novac ili druge oblike materijalne naknade koju očekuje od podstrekača, odnosno osobe za čiji račun i u čijem interesu će se ubiti žrtva.

Motivi za profesionalno ubistvo mogu biti različiti, a naručilac se njega obično odlučuje kada mu nedostaju fizička snaga, vještine ili hrabrost da sam ubije žrtvu, odnosno kada je izgledno da će ga žrtva smatrati za prijetnju i neće dozvoliti pristup, te da bi vlasti zbog jasnoće motiva (cui bono) mogle prilično lako provesti kriminalističku istragu i naručioca identificirati kao mogućeg počinioca. Naručioc može biti pojedinac, ali i grupa ljudi, uključujući kako bande ili grupe organiziranog kriminala, tako i političke organizacije, uključujući države u slučajevima kada se izvode tzv. mokri poslovi ili "crne operacije" za koje je lakše postići plauzibilnu porecivost kroz korištenje tzv. "vanjskih suradnika".

Za izvođače profesionalnih ubistava se najčešće odabiru osobe koje žrtva ne pozna, koje nemaju moralnih skrupula, odnosno posjeduju iskustvo u izvođenju nasilnih akcija, borilačke ili vještine korištenja oružja, pri čemu se posebno cijene bivši ili sadašnji pripadnici vojske, policije, paravojnih ili sigurnosnih službi s obzirom da na svoj profesionalno iskustvo ili status mogu lakše ukloniti moguće tragove.

Ubistvo po ugovoru sve države svijeta u svojim krivičnim zakonodavstvima, s obzirom da prirodi stvari predstavlja ubistvo sa predumišljajem, smatraju jednim od najtežih oblika ubistava i za njega predviđaju najstrože kazne. Pogodba temeljem koje se vrši ubistvo se smatra ništavom, a tokom istrage i suđenja se često i naručilac i ubica nastoje potaknuti da kao pokajnici svjedoče jedan protiv drugog kako bi postigli blažu kaznu.

Profesionalna ubistva predstavljaju jedan od čestih motiva u djelima kriminalističkog žanra.


Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]