Procès de Jeanne d'Arc

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Procès de Jeanne d'Arc
poster filma
RežijaRobert Bresson
ProducentAgnès Delahaie
ScenarioRobert Bresson
UlogeFlorence Delay
Jean-Claude Fourneau
Roger Honorat
Marc Jacquier
StudioAgnès Delahaie Productions
Datum(i) premijere
30. 5. 1962 (1962-05-30) (Cannes)
Trajanje65 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski
engleski

Procès de Jeanne d'Arc (sh. Suđenje Jeanne d'Arc) je francuski crno-bijeli historijski film snimljen 1962. u režiji Roberta Bressona. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Florence Delay, je Jeanne d'Arc, mlada francuska seljančica koja je, vođena vjerskim vizijama, u odlučnim trenucima Stogodišnjeg rata povela borbu protiv Engleza, ali koja je 1431. bila zarobljena i predana inkviziciji. Radnja prikazuje kako se protiv nje, pod pokroviteljstvom Engleza koji je nastoje ocrniti pred javnošću, provodi znamenito suđenje na kojemu je optužena za herezu i kršenje "Božijih zakona".

Iako film govori o francuskoj nacionalnoj heroini i iako je snimljen u vrijeme kada su se snimali raskošni historijski spektakli, Procès se isticao izuzetno niskim budžetom, odnosno asketskim pristupom kojim je dominirala crno-bijela fotografija. Bresson je događaje, pak, prikazao poput dokudrame, gotovo u potpunosti se oslanjajući na službene spise sa suđenja. Radi što veće uvjerljivosti se, po svom običaju, oslanjao na naturščike; to je uključivalo i mladu Delay, koja će kasnije postati daleko više poznata po književnom i naučnom radu nego po glumi. Jedini ustupak radi "prijemčivosti" publike je bila odluka da Delay zadrži svoju frizuru po modi sa početka 1960-ih, a što je Bresson objasnio željom da se mladi gledatelji što više identificiraju sa njenim likom.

Film je premijerno prikazan na Kanskom festivalu gdje je dobio Specijalnu nagradu žirija. Kasnije su bile česte usporedbe sa Dreyerovim klasičnim nijemim filmom La Passion de Jeanne d'Arc koji se bavio istom temom; sam Bresson je svoj film bez mnogo uzdržavanja smatrao superiornijim, odnosno tvrdio da su u ranijem filmu glumci "groteskno budalašili".

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]