The Problem of Thor Bridge

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Problem mosta Thor)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Problem of Thor Bridge"

Holmes proučava most; autor: Alfred Gilbert
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1922.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1900.
Klijent(i) Neil Gibson i Grace Dunbar
Zločinac/ci Maria Gibson

"The Problem of Thor Bridge" (srpskohrvatski: Problem mosta Thor) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je izvorno objavljena u Strandu 1922. godine, uz ilustracije Alfreda Gilberta, a čini sastavni dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Neil Gibson, "kralj zlata" i bivši senator "neke zapadne države", dolazi kod Sherlocka Holmesa kako bi dobio pomoć oko razjašnjenja misteriozne smrti svoje supruge, Marije, te kako bi oslobodio svoju guvernatu, Grace Dunbar, svih optužbi. Ubrzo se ispostavlja kako je brak Gibsonovnih bio prilično nesretan i kako se gospodin Gibson jako loše odnosio prema svojoj pokojnoj supruzi. Upoznali su se i zaljubili u Brazilu, ali Gibson je ubrzo shvatio kako nemaju ništa zajedničko. Ubrzo se zaljubio u gospođicu Dunbar, a kako se nije mogao vjenčati njome, pokušao joj se umiliti na druge načine, kao što je davanje novca siromašnima.

Maria Gibson pronađena je u lokvi krvi na mostu Thor, propucane glave. U ruci je imala poruku od guvernate, gospođice Dunbar, koja pristaje na susret na mostu. U ormaru gospođice Dunbar policija pronalazi revolver iz kojeg je nedavno ispaljen jedan metak. Unatoč svim, prilično jasnim, dokazima, Holmes pristaje istražiti slučaj.

Proučavajući ključne dokaze koje je pronašao na mostu, Holmes svojom dedukcijom uspijeva riješiti slučaj i, koristeći Watsonov revolver, uspijeva demonstrirati kako je sve izvedeno. Maria Gibson bila je ljubomorna i bijesna na gospođicu Dunbar zbog njezina odnosa s Gibsonom. U očaju, odlučila je okončati vlastiti život, a svoju protivnicu optužiti za ubojstvo. Nakon što je ugovorila sastanak s gospođicom Dunbar, od koje je zahtijevala da ostavi pismeni odgovor, Maria Gibson je za jedan kraj revolvera zavezala kamen i onda se ustrijelila. Kada je ova pala, revolver je završio u rijeci. Revolver pronađen u ormaru gospođice Dunbar bio je drugi dio tog para, a iz njega je ranije pucano u šumi. Revolver je, prilikom pada u vodu, ostavio trag na balustradi mosta, a Holmesova rekonstrukcija to je i dokazala. Polcija nakon toga iz rijeke izvuče oba revolvera.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

djela koja se odnose na The Problem of Thor Bridge na Wikizvoru