Primorje (Ekvatorijalna Gvineja)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Río Muni

Rijeka Muni (španjolski:Río Muni, na jeziku fang: Mbini) je kontinentalna regija Ekvatorijalne Gvineje, a obuhvaća kopnenu zemljopisnu regiju, pokriva 26.017 km ². Ime je izvedeno rijeke Muni koja teče tim krajem.

Povijest[uredi | uredi kod]

grb španjolske kolonije Rijeka Muni

Portugal je ovo područje ustupio Španjolskoj godine 1778. sporazumom iz El Parda. Španjolci su se nadali da će tu moći prikupljati robove za rade u njihovim drugim prekomorskim posjedima, ali njihovi doseljenici su pomrli od žute groznice i područje je napušteno. Kakao i drvo su postali glavni industrijski proizvod nakon kolonizacije. Rijeka Muni je uz Bioko postala 1959. pokrajina Španjolske Gvineje a nakon njenog osamostaljenja dio Ekvatorijalne Gvineje.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Područje ima oko 300 tisuća stanovnika , uglavnom pripadnika plemena Fang.

Glavni jezici na otoku su Fang-ntumu, koji se govori na sjeveru i Fang-Okah, koji se govori na jugu. Španjolski se također govori, iako kao drugi jezik.

Upravna podjela[uredi | uredi kod]

Gradovi[uredi | uredi kod]

Najveći grad je Bata koja također služi kao regionalno upravno središte. Ostali veći gradovi su Evinayong, Ebebiyín, Acalayong, Acurenam, Mongomo, Sevilla de Niefang, Valladolid de los Bimbiles i Mbini.