Prijevoj Šipka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Prijevoj Šipka (bugarski: Шипченски проход, Shipchenski prohod) (nadmorska visina 1150 m) je planinski prijevoj kojji prolazi kroz Staru planinu u Bugarskoj. Predstavlja granicu između provincije Stara Zagora i provincije Gabrovo. Prijevoj povezuje Gabrovo i Kazanlak.

Prijevoj je 13 km cestom sjeverno od gradića Shipka. Kroz njega prelaze cesta i željeznica od Rusea na Dunavu do Stare Zagore i Edirnea u Turskoj.

Cesta također vodi do planinskog vrha Buzludža, 12 km istočno.

Snježni pejzaž na prijevoju Šipka

Bitka na prijevoju Šipka[uredi - уреди | uredi izvor]

Za vrijeme rusko-turskog rata 1877. i 1878. godine prijevoj Šipka je bio poprište serije borbi poznatioh kao bitka na prijevoju Šipka, u kome su se ruske i snage bugarskih dobrovoljaca suprotstavile snagama Otomanskog Imperija.

Spomenik Šipka[uredi - уреди | uredi izvor]

Pogled na spomenik Šipki

Spomenik Šipka (bugarski: паметник „Шипка“) je vrhu Stoletov kraj prijevoja, a do njega se može doći stepenicima. Podignut je u čast žrtvama palim za oslobođenje Bugarske za vrijeme bitke na prijevoju Šipka 1877-78. Otvoren je godine 1934., a dizajnirali su ga arhitekt Atanas Donkov i vajar Aleksandar Andrejev.

Još jedan pogled na spomenik

Spomenik je 31,5-metara visok kameni toranj u obliku skraćene piramide. Veliki brončani lav, 8 m dug i 4 m visok, nalazi se pred ulazom u toranj, kao i figura žene koja slavi pobjedu nad otomanskim snagama. Na prvom katu se nalazi mramorni sarkofag s ostacima ruskih i bugarskih žrtava bitke. Na četiri kata se nalaze replike bugarskih vojnih zastava i drugih relikvija, a na samom vrhu se može vidjeti panorama prijevoja Šipka.

Po prijevoju Šipka je nazvana i Dolina Shipka i Shipka Saddle na otoku Livingston u antarktičkom arhipelagu Južni Shetlandi.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Koordinate: 42°46′N 25°19′E / 42.767°N 25.317°E / 42.767; 25.317