Histoire d'O

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Priča o djevojci O)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Histoire d'O
Autor(i)Pauline Réage
Država Francuska
Jezikfrancuski
Žanr(ovi)erotski roman
IzdavačJean-Jacques Pauvert
Datum izdanja1954
Vrsta medijaštampa

Histoire d'O (sh. Priča o O) je erotski roman francuske književnice Anne Desclos, objavljen 1954. pod pseudonimom Pauline Réage. Naslovna neimenovana protagonistica je lijepa francuska modna fotografkinja koja je u submisivnoj vezi sa muškarcem po imenu René koji je podaje drugim muškarcima, članovima tajnog društva koji prakticiraju sadomahozistički seks. Radnja detaljno prikazuje kako se zaljubi u jednog od njih te ispunjava svaku njegovu želju, ali kada otkrije da on u nju nije zaljubljen, odlučuje izvršiti samoubistvo.

Desclos je roman otpočela kao seriju pisama svom ljubavniku Jeanu Paulhanu, književniku koji je bio veliki poklonik Markiza de Sadea, ali je također zadirkivao sa time da žena nije u stanju napisati erotski roman. Objavljen je 1954. godine te je odmah zbog optužbi za opscenost doveo do suđenja i bio pod neslužbenom zabranom sve do kraja 1960-ih, kada je postao međunarodni bestseler. Emmanuelle Arsan je kasnije tvrdila da je njen poznati roman Emmanuelle napisala inspirirana upravo sa Histoire d'O. Desclos je, pak, priznala autorstvo romana tek 1994. godine, nedugo pred smrt.

Histoire d'O je postala predmetom nekoliko ekranizacija, od kojih su najpoznatije dvije iz 1975. godine - "meki" francuski erotski film Histoire d'O u režiji Just Jaeckina sa Corinne Clery u glavnoj ulozi te američki tvrdi pornografski film The Story of Joanna u režiji Gerarda Damiana.