Priča o bacanju mreže

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Isus sa učenicima pored mora.

Priča o bacanju mreže je jedna od Isusovih alegorijskih priča, koja govori o hvatanju riba i odvajanju dobrih od loših.

Zabeležena u kanonskom jevanđelju po Mateju i nekanonskom jevanđelju po Tomi. Dok je Tome data samo parabola, kod Mateja sledi i tumačenje koje se odnosi na konačni sud.[1] Kod Mateja, ova alegorijska priča je sedma i poslednja u nizu koji počinje pričom o sejaču.[2]

Priča o bacanju mreže je po naravoučeniju slična priči o kukolju, koja takođe govori o odvajanju dobrih od loših na sudnjem danu.

Priča

[uredi | uredi kod]

Po Mateju

[uredi | uredi kod]

Jevanđelje po Mateju prenosi sledeće Isusove reči:

"Još je carstvo nebesko kao mreža koja se baci u more i zagrabi od svake ruke ribe; Koja kad se napuni, izvukoše je na kraj, i sedavši, izbraše dobre u sudove, a loše baciše napolje. Tako će biti na posletku veka: izići će anđeli i odlučiće zle od pravednih. I baciće ih u peć ognjenu: onde će biti plač i škrgut zuba."

Reče im Isus: "Razumeste li ovo?" Rekoše mu: "Da, Gospode."

A on im reče: "Zato je svaki književnik koji se naučio carstvu nebeskom kao domaćin koji iznosi iz kleti svoje novo i staro."

– Jevanđelje po Mateju, 13:47–52 (prevod Vuka Karadžića)

Po Tomi

[uredi | uredi kod]

Jevanđelje po Tomi prenosi sledeće Isusove reči:

"Čovjek je nalik mudru ribaru koji baci mrežu u more i odatle je izvuče punu sitnih riba. Među njima mudri ribar pronađe veliku, dobru ribu. On baci sve sitne ribe nazad u more, i izabere veliku ribu bez dvoumljenja. Ko ima uši da čuje, neka čuje!

– Jevanđelje po Tomi, izreka 8

Tumačenja

[uredi | uredi kod]

Slično kao i priča o kukolju, data ranije kod Mateja, i ova priča se odnosi na sudnji dan.[1] Realna podloga za ovu alegorijsku priču je razdvajanje jestivih od nejestivih riba uhvaćenih u mreži.[3] Kod Mateja se kaže da će "anđeli doći i odvojiti zle od pravednih" na sličan način.

Jovan Zlatousti piše o ovoj paraboli:

A gde se ovo razlikuje od priče o kukolju? Jer tamo su takođe jedni spaseni, a drugi propali; ali tamo, zbog izbora zlih učenja, i oni pre toga opet, zbog ne obraćanja pažnje na njegove reči, ali ovi zbog nevaljalstva života.[4]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. 1,0 1,1 R. T. France, The Gospel According to Matthew: An introduction and commentary, Eerdmans, 1985, ISBN 0-8028-0063-7, p. 230.
  2. Catholic Encyclopedia: Parables
  3. Craig S. Keener, A Commentary on the Gospel of Matthew, Eerdmans, 1999, ISBN 0-8028-3821-9, pp. 392-394.
  4. John Chrysostom, Homily 47 on Matthew.

Vidi još

[uredi | uredi kod]