Premijer Estonije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Premijer Estonije
Eesti Vabariigi peaminister
SjedišteKuća Stenbock
Estonija Tallinn, Estonija
PredlagateljPredsjednik Estonije
ImenujeRiigikogu
MandatBez fiksnog trajanja
(parlamentarni izbori svake četiri godine)
Inauguracijski držacKonstantin Päts
Formiranje24. veljače 1918.
Plaća€5,288 mjesečno

Premijer Estonije (estonski: Peaminister, doslovno "Glavni ministar") je predsjednik vlade Republike Estonije. Premijera nominira Predsjednik nakon konzultacija s parlamentarnim grupama, a potvrđuje ga parlament. U slučaju neslaganja oko kandidata, parlament ima mogućnost odbaciti predsjednikov prijedlog i izabrati vlastitog kandidata. S obzirom na to da funkcija premijera ovisi o podršci parlamentarne većine, u praksi se premijerom imenuje čelnik najveće stranke u vladajućoj koaliciji u parlamentu. Aktualna je premijerka, ujedno i prva žena na toj funkciji, Kaja Kallas iz Reformske stranke, koja je na dužnost stupila 26. siječnja 2021. godine.

Historijski, premijer Estonije imao je značajnu ulogu u vođenju države. Od 1918. do 1920. godine, premijer je ujedno bio i državni poglavar, nakon čega je tu funkciju preuzeo tzv. "Državni starješina" (estonski: Riigivanem), koji je objedinjavao funkcije premijera i predsjednika. Od 1938. godine pa sve do obnove nezavisnosti 1992. godine, funkcija premijera pala je u drugi plan, isprva nauštrb one Predsjednika (od 1938. do 1940. godine), a onda i u odnosu na čelnike KP Estonije tokom sovjetskog perioda. Funkcija premijera službeno je obnovljena 1990. godine, ali je konsolidirana dvije godine kasnije.

Premijer Estonije prema Ustavu je čelnik estonske vlade te nadzire i koordinira njezin rad. Za razliku od većine drugih parlamentarnih republika, premijer Estonije je i de facto i de iure državni poglavar, s obzirom da estonski Ustav cjelokupnu izvršnu vlast stavlja u ruke Vlade, čiji je premijer čelnik. U drugim sustavima, predsjednik je barem nominalno na čelu izvršne vlasti ili ju dijeli s premijerom, što u Estoniji nije slučaj. S obzirom na ovu činjenicu, premijer Estonije de iure ima velik autoritet i široke ovlasti, međutim stvarna snaga premijera ovisit će o strukturi vlade te snazi vladajuće stranke u parlamentu.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]