Predstavnički dom (Fidži)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Predstavnički dom
House of Representatives of Fiji
Vrsta
Vrstadonji dom fidžijskog Parlamenta
Historija
Osnovano10. listopada 1970.
Raspušteno6. rujna 2013.
Vodstvo
PredsjednikPita Nacuva, SDL
(od 2006. do raspuštanja)
Broj zastupnika71 (2006.)
Mjesto zasjedanja
Government Buildings Suva MatthiasSuessen-8446.jpg
Fidži Vladine zgrade, Suva, Fidži

Predstavnički dom (engleski: House of Representatives of Fiji) bio je donji dom fidžijskog Parlamenta od 1970. do 2013. godine. Predstavnički dom imao je znatno veće ovlasti od Senata, gornjeg doma; zakonodavna inicijativa bila je isključivo u rukama donjeg doma, dok je Senat imao ograničeno pravo izmjene predloženih zakona i stavljanja veta na prijedloge. Predstavnički dom je mogao zaobići senatski veto ponovnim izglasavanjem zakona, osim u slučaju izmjena Ustava, kada je veto Senata bio apsolutan.

Inicijalno je Predstavnički dom brojio 36 zastupnika, što je 1972. godine povećano na 52 zastupnika. Takvo stanje trajalo je do 1992., kada je broj povećan na 70, uz mogućnost izvanrednog povećanja ili smanjenja broja zastupnika. U trenutku suspendiranja 2006. godine, Predstavnički dom brojio je 71 zastupnika, čiji je mandat trajao pet godina. Predstavnički dom je imao veliku ulogu i u kontroli izvršne vlasti, odnosno Premijera, koji je dolazio iz Predstavničkog doma i morao je uživati konstantnu podršku donjeg doma kako bi ostao na vlasti.

Predstavnički dom je suspendiran i raspušten nakon državnog udara 2006. godine, ali je formalno postojao sve do 2013. godine, kada je novodoneseni Ustav reformirao Parlament u jednodomno tijelo.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]