Pravoslavna crkva u Americi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Saborna crkva sv Nikole u Washingtonu.
Mitropolit sve Amerike i Kanade Jona

Pravoslavna crkva u Americi (engl. Orthodox Church in America) je pomjesna autokefalna crkva. Nalazi se na 15. mjestu u diptihu pravoslavnih crkava prema izdanju Moskovske patrijaršije.

Nezvanično se naziva i Američka pravoslavna crkva.

Status[uredi - уреди | uredi kôd]

Pravoslavna crkva u Americi je 1970. godine dobila autokefalnost od Ruske pravoslavne crkve. Autokefalnost danas priznaje Ruska, Bugarska, Gruzijska, Poljska i Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke. Nije priznata kao autokefalna crkva od strane Carigradske, Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske, Rumunske, Kiparske, Grčke i Albanske pravoslavne crkve, ali sa njom se nalaze u punom kanonskom i evharistijskom jedinstvu. One je smatraju i dalje kao samoupravnu crkvu u sastavu Ruske pravoslavne crkve.

Prostiranje[uredi - уреди | uredi kôd]

Njene crkve i manastiri se uglavnom nalaze na teritoriji SAD i Kanade, iako ih ima i u Meksiku i Australiji. Broj vernika je prilično neodređen. Procene idu do 1.100.000 verujućih.

Pravoslavna crkva u Americi je nastala od mitropolije Ruske pravoslavne crkve u Americi (1970) kada je od Moskovske patrijaršije dobila samostalnost.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]